Günlerdir gündemi meşgul eden ehliyet değişikliği ile ilgili belirlenen son koşullar gereği yeni ehliyet alacaklar ve ehliyetlerini yenileyeceklere getirilen zorunluluklardan biri de uygulanacak olan zeka testi. Peki bu aşamada süreç nasıl işleyecek?
Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, ehliyet alacak kişiler için gerekli olan sağlık raporlarının aile hekimleri tarafından verilebilecek, ancak zeka testinin zorunluluğu bu konuda tartışmalara neden oldu.
Ehliyet alacak kişinin IQ’sunun 79’un altında olmadığının, gece körlüğü ya da epilepsi hastası olup olmadığının belirlenmesinin istenmesi Aile Hekimleri tarafından elindeki olanakların bu kontrolleri gerçekleştirmek için yeterli olmadığı gerekçesi ile tepki gördü.
Yönetmelik ise bu konu ile ilgili 29 Aralık 2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan yazı ile şu şekilde bir açıklama yaptı: “Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelik” ile ehliyet alacak kişilere yönelik yeni muayene şartları ve kurallar getirildi. Yönetmelikte şu ifadelere yer verildi: “Sürücü ve sürücü adaylarının muayeneleri; Sağlık Bakanlığı’na ve üniversitelere bağlı sağlık tesisleri, aile sağlığı merkezleri ve Sağlık Bakanlığı’nca ruhsatlandırılan özel sağlık kuruluşlarında görevli tabip veya uzman tabip tarafından bu yönetmelik hükümlerine göre yapılır ve sağlık raporu düzenlenir.”
Aile hekimlerinin ise bu konu ile ilgili talebi sağlık raporlarının verilmesi için 5-6 doktordan oluşan kurulların oluşturulması yönünde.
TESTİ GEÇEMEYENLER NE YAPACAK?
Tüm Üstün Zekalılar Derneği (TÜZDER) Genel Müdürü Tunahan Coşkun ayrıca yetişkinlere yapılacak zeka testinin önce küçükler üzerinde yapılması gerektiğini savunan ve yapılan testlere göre çocukların eğitim hayatlarının düzenlenerek böylelikle ehliyet alımında da sorun yaşanmayacağını belirtti. Testi geçemeyen sürücü adayları için de önemli bir hatırlatmada bulunan Coşkun şunları söyledi: “ Burada geç kalınmış bir uygulama diyebilir miyiz? Evet diyebiliriz. Çünkü kendi içinde dezavantajları da var. Çünkü belli bir kısmı da yani hayatını idame ettiren zihinsel olarak belki o skorun altında kalan kişileri de trafikten ya da toplumdan soyutlaştırma anlamına da geldiği için biraz soru işareti konulabilir buraya.”