Periyodik Bakım Neleri Kapsar?
16/02/2017, 00:00
Periyodik Bakım Neleri Kapsar?

Periyodik bakım; motorlu araçların belli aralıklarla kontrol, ayar ve değiştirme işlemlerinin gerçekleştirilmesi işlemidir ve aracınızın performansı açısından büyük önem arz etmektedir. Periyodik bakım, aracınızın yürüyen aksamı ile ilgili detayların kontrolünü sağlayacağından oluşabilecek arızaların önüne geçilmesini sağlayacağı gibi, daha keyifli ve güvenli bir sürüş sağlamanızda da etkili olacaktır. Peki “periyodik bakımın içeriği nelerdir?”  ya da “periyodik bakım neleri kapsar?” Tüm bu soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

1- Lastiklerin bakımı


Aracınızın lastiklerinin balans, ön düzen ayarının yanı sıra hava basınç kontrolü, nitrojen dolumu, lastik aşınması ve hasar kontrolleri ile lastik supap/supap kapakları ve diş derinlik ölçümü yapılmalıdır.

2- Motor Yağı Değişimi 


Motor yağı, aracın çalışması esnasında hareketli parçalar arasında bir yağ filmi oluşturarak sürtünme ve aşınmanın önüne geçer. İçerdiği katkılar sayesinde motor parçalarını temizler. Motor yağı seviyesinin belli aralıklarla kontrol edilmesi,  motor yağının en az yılda bir kez değiştirilmesi gerekir.

3- Yağ Filtresinin Değişimi


Yağ filtresi, motor yağını süzer ve yağlama kanallarında akışı sağlar. Bu nedenle yağ filtresinin zamanında değiştirilmesi ve düzenli olarak bakımının yapılması yağ kanallarında oluşabilecek tıkanmaların önüne geçecektir.

4- Hava Filtresinin Değişimi


Hava filtresi, havadaki toz taneciklerini süzerek motora temiz hava girişini sağlar. Hava filtresinde yapılacak periyodik bakım sayesinde hava filtresinin tıkanmasından kaynaklanacak performans düşüşü ve verim kaybının önüne geçilebilir.

5- Polen Filtresinin Değişimi


Klima ve havalandırma sisteminin verimli çalışması ve araç içi temiz hava girişinin sağlanabilmesi için, aracınızın polen filtresinin periyodik bakımlarda kontrol edilmesi ve gerekli durumlarda değişiminin yapılması gerekir.

6- Yakıt Filtresinin Değişimi


Yakıt filtresi, aracınızın yakıtındaki yabancı maddeleri süzerek, yakıt pompasına temiz yakıtın ulaşmasını sağlar. Araçta yakıt tasarrufunu sağlamak ve çekiş problemleri yaşamamak için yakıt filtresinin zamanında değiştirilmesi önem arz etmektedir.

7- Akünün Bakımı


Akü, araçların ilk harekete geçmesi ve çalışmasını sağlayan, marş motoruna akım gönderen, kimyasal anlamda enerji depolayan ve gerektiğinde bu kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çeviren ekipmanlardır. Araçlarınızın akü bağlantı kabloları, elektrolit seviyesi kontrol edilmeli ve kutup başı temizliği yapılarak akü voltajı ölçümü yapılmalıdır.

8- Ateşleme Bujisi Kontrolü


Benzinli araçlarda yakıt hava karışımının ateşlenmesi bujiler vasıtası ile gerçekleşmektedir. Bujilerin zamanında kontrol edilmesi ve gerekli durumlarda değiştirilmesi, yetersiz ateşlemeye bağlı olarak yaşanan tekleme probleminin önüne geçecektir.

9- Fren Sistemi Kontrolleri


Aracınızla ile yapacağınız yolculuğun emniyetli olabilmesi adına fren sisteminin kontrolü oldukça büyük önem taşımaktadır. Arabanın ön ve arka fren balataları, fren merkezi, fren hortumları, fren hidroliği gibi aksamlarının düzenli kontrolü güvenli bir sürüş elde etmenizi sağlayacaktır.

10- Far ve Aydınlatma Sistemi Kontrolleri


Aracınız ile yapacağınız yolculukta görüş kaliteniz ve sizi takip eden ya da karşıdan gelen araçların sizi görebilmesi güvenli bir sürüş için önemli olan unsurlardan biridir. Bu nedenle periyodik bakımlar dahilinde aracınızın far ve aydınlatma sistemleri için gerekli kontrolleri yapılmalıdır.

11- Klima Sistemi Kontrolleri


Aracınız ile yapacağınız yolculuklarda aracınızın iç ısısı sürüş performansını etkileyen bir unsur olduğundan klima sisteminizin düzgün çalıştığından emin olmalısınız.

12- Süspansiyon Sisteminin Kontrolü


Aracın zemin ile temasında rol oynayan amortisörlerin, rot başı ve rotillerin kontrol edilmesi ve gerekli durumlarda parçalar ile ilgili değişiklikler yapılması aracın yol tutuş performansını arttıracaktır.

13- Egzoz Sistem Kontrolleri


Aracınızın egzoz bağlantı hattında herhangi bir paslanma veya kaçak olup olmadığını kontrol ettirmeniz gerekmektedir.

Yeni blog yazılarımızdan, Rentiva.com avantaj ve fırsatlarından haberdar olmak için bizi takip etmeyi unutmayın.

https://www.facebook.com/rentivacom/

https://www.instagram.com/rentivacom

21 Nisan TRT Radyo 1 Girişimci Türkiye Konuğu: Garajyeri.com
Yeni ehliyetler nasıl alınacak
21 Nisan TRT Radyo 1 Girişimci Türkiye Konuğu: Garajyeri.com
Yeni ehliyetler nasıl alınacak