Filmlerde gördüğümüz, keşke gerçek olsa da kullanabilsek dediğimiz bir teknoloji artık gerçek ve çok yakın zamanda kullanılabilecek duruma gelecek. Evet, patlamayan lastik teknolojisi bizi ve araçlarımızı olası patlama tehlikelerinden koruyarak daha rahat hareket etmemizi sağlayacak.
Michelin tarafından geliştirilen ve Uptis adı verilen patlamayan lastikler, dışbükey çerçeve ile içbükey ara parçalardan oluşuyor. Lastik patlaması, zemine uyum sağlama gibi durumlara uyumlu olarak tasarlanan lastik, sürüş kabiliyetini artırmayı amaçlamaktadır.
Michelin Uptis Teknolojisini Tanıyalım
Michelin Uptis, Eşsiz Patlamaya Dayanıklı Lastik Sistemi olarak adlandırılırken binek araçlar için bir havasız mobilite çözümü olarak nitelendirilebilir. Amacı ise sürücü ve yol kaynaklı tehlikelerin önüne geçmek.
Havasız lastik teknolojisi, özellikle patlamalara karşı dayanıklılık oluşturmaktadır. Ürün henüz seri üretime geçmese de ilerleyen dönemlerde sadece tehlikelere karşı değil, hammadde kullanımını azaltmak ve sürdürülebilir bir gelecek için önemli bir potansiyel oluşturmaktadır.
Michelin Uptis Teknolojisinde Hangi Malzemeler Kullanılıyor?
Uptis lastik teknolojisinde cam kompozit malzemeler kullanılıyor. İki duvar arasında hava basıncını rahatlıkla alabilen bir tünel bulunurken, duvarlar kompozit malzeme ile birbirine bağlanıyor. Duvarlar arasındaki malzeme V biçiminde konumlandırılmış durumda.
Lastiklerde kullanılan malzeme miktarı ve lastiğin ağırlığı günümüzde kullanılan lastiklere göre daha fazla. Lastikte bulunan duvarlar arasında oluşturulan V sistemi havayı o kadar iyi kullanıyor ki kendi çalışma sistemini çok rahat bir şekilde oluşturuyor.
Hem Çevreye Hem Sürücüye Avantaj Sağlıyor
Yüksek teknolojili malzemelerden oluşan Uptis, havasız mobilite teknolojisinde önemli bir gelişme temsil ediyor. Bu teknoloji ile basınç kontrolleri, delinmeler, hasarlar, patlamalar ortadan kalkıyor. Üstelik bu lastikler tüm binek araçlarda kullanılabilir bir yapıda üretiliyor.
Amaç 2024 Yılına Kadar Seri Üretim ve Yollarda Olması
Michelin ve General Motors ortaklığında üretilen Uptis Teknolojisi’nin, 2024 yılına kadar yollarda olması bekleniyor. Ortaklık anlaşması ile havasız lastik teknolojisi her iki firmanın da birinci önceliği haline getirildi.
Uptis - Havasız Lastik Teknolojisi Faydaları
Devrim niteliğindeki bu lastik, tasarım ve teknolojisinin dışında atık sayısının azaltılması, çevreye verilen zararın minimuma indirilmesi gibi büyük sürdürülebilirlik faydaları ortaya koyuyor. Ayrıca lastik üretiminde kullanılan hammaddelerin de azalmasıyla birlikte çevresel etki de ortaya çıkıyor.
Sürücüler, bu lastikler ile kendilerini daha fazla güvende hissedebilecek. Olası patlama risklerinin ortadan kalkması bunda en büyük etken.
Hammadde azalır, bu da atıkları azaltır.
Büyük filolara sahip firmalar için maliyetleri azaltır.
Yeni blog yazılarımızdan, Rentiva.com avantaj ve fırsatlarından haberdar olmak için bizi takip etmeyi unutmayın.
https://www.facebook.com/rentivacom/
https://www.instagram.com/rentivacom
Bir önceki blog yazımız Eylül Ayının En Çok Kiralanan Aracı: Renault Fluence yazımızı da okuyabilirsiniz.