Pamukkale Üniversitesi'nin Elektrikli Otomobiline Yerli Motor
10/05/2017, 00:00
Pamukkale Üniversitesi'nin Elektrikli Otomobiline Yerli Motor

Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından kurulan ekibin geliştirdiği elektrikli otomobil Alatay için aynı ekip yine kolları sıvadı ve geliştirdikleri araç için yerli bir motor ürettiler. Pamukkale Üniversitesi ekibinin bu çalışamları sayesinde ürettikleri araç yüzde yüz yerli hale geldi.

Mühendislik Fakültesi Öğrencileri ve Öğretim Üyeleri

Pamukkale Üniversitesi Mühendislik fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencilerinden oluşan ekibin çalışmalarına 2014 yılında başladıkları elektrikli otomobil Alatay için 2016 yılında TÜBİTAK'ın yerli ürün teşvik kategorisinde birincilik verilmişti. Elektrikli otomobil Alatay'ın geliştirilmesinde 40 öğrenci ve 6 akademisyenden oluşan bir ekip çalıştı ve yerli motor üretmeyi başardı. Bu çalışma öncesinde motoru hariç tamamı yerli üretim olan Alatay için yerli bir motorun da geliştirilmesi ile araç yüzde yüz yerli elektrikli araç haline geldi.

Yerli elektrikli otomobil Alatay 80 kilometre hız yapabiliyor ve 400 kilometrelik bir menzile sahip. Bu sene TÜBİTAK'ın düzenleyeceği yarışmaya motoru da dahil olmak üzere tüm bileşenleri ile katılmayı hedefleyen Alatay, Elektromobil kategorisinde derece elde etmek için yarışacak.

İşte Açıklamalar

Yerli elektrikli otomobil Alatay'ın yapımında görev alan ve takımdaki öğrencilerin lideliğini yapan Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Selim Köroğlu'nun geliştirdikleri elektrikli otomobil hakkındaki açıklamaları ise şu şekilde;

"Pamukkale Üniversitesi olarak 2014'den beri elektrikli araçlar üzerine yaptığımız çalışmaları büyük bir ekip olarak sürdürüyoruz. Geçen yıl TÜBİTAK'ın elektromobil yarışına katılarak yerlilik kategorisinde birincilik ödülü aldık. 2016'da 6 bileşenden 5'i yerli olarak gerçekleştirdik. Sadece motor olarak hazır ticari motorlar kullanılmıştı. Bu yıl TÜBİTAK'ın belirlediği yeni alt opsiyonel modellerde dahil tüm unsurlarda yerel olan bir proje hazırlığına başladık. 2017 yılı içerisinde yarışmaya katılacağız. Katılımımız kabul edildi. İlk raporumuzu gönderdik. Tüm hazırlıklar tamamlandı. Hızlı bir şekilde projemiz gerçekleştiriliyor. Tek eksiğimiz olan motor kısmını da bu yıl proje ekibimiz tasarladı. Artık Alatay kendi elektrikli motorunu da üretti. Bu yıl daha iyi bir takım daha iyi bir modelle karşınızda olacağımızdan emin olabilirsiniz."

Audi’den Yeni Elektrikli Otomobil Konsepti: E-Tron Sportback
2017'de En Çok Satan Otomobiller
Audi’den Yeni Elektrikli Otomobil Konsepti: E-Tron Sportback
2017'de En Çok Satan Otomobiller