Günümüzde kullanım farklılıklarına sahip birçok araba modeli bulunmaktadır. Özellikle vites kullanımı, araba seçimi yaparken en çok dikkat edilen noktalardan biridir. Birçok otomobil modelinde kullanılan otomatik vites ise rahat kullanımı ve kolay kontrol imkanı sayesinde oldukça tercih edilmektedir.
Otomatik vites araba, otomatik şanzımana sahiptir. Bu otomatik şanzımanla birlikte ise debriyaj ve frenin düzenlenmesinden; tekerlek ile motor arasındaki hız kontrolünün sağlanması gibi birçok işlem otomatik olarak gerçekleştirilir. Manuel sistemlere göre daha kolay bir kullanım sunmasıyla birlikte günümüzde birçok arabada kullanımı yaygındır.
Otomatik şanzıman, yağ basıncını kullanarak en uygun zamanda vites değiştirme işlemini gerçekleştirir. Otomatik vitesli araçlarda harflerle gösterilen farklı vites seçenekleri bulunur. Bu vites seçenekleri ve anlamlarına baktığımızda;
- D vitesi: günlük sürüş modunu temsil etmektedir. Tekerleklerin rahat bir şekilde hareket edebilmesi için şanzıman dişlisi motora bağlanır.
- R vitesi, geri vites anlamına gelmektedir. Aracı geri gitme moduna getiren vites; rahat kontrol olanağı için tekerlekleri de ters döndürür.
- N vitesi ise vitesin boşa alınmasını temsil eder. Bekleme durumlarında aktifleşir ve aracın daha rahat durmasını sağlar.
- P vitesi ise park etme durumunda devreye girer. Arabanızı park edeceğiniz alanda tam olarak yerleştirdikten sonra tamamıyla durması sağlar.
- S vitesi diğer viteslerden farklı olarak hızlı bir kullanım imkanı sunar. Spor ve hızlı mod olarak da bilinen bu vitesle birlikte araç en yüksek hız seviyesine çıkabilir. Fakat bu durumlarda yüksek miktarda yakıt harcanmaktadır.
Otomatik araba kullanırken, ani kalkış durumlarına dikkat etmeniz gerekir. Böyle durumlarda, arabanın şanzımanı zarar görebilmektedir. Otomatik vitesli arabayla yokuş çıkmak ve inmek daha kolaydır. Çünkü otomatik arabalarda, geri kaymayı önleyici bir sistem bulunur. Bu durum, manuel arabalara göre daha güvenli bir yokuş çıkma imkanı sağlamaktadır. Tüm bunların yanı sıra gündelik sürüşlerde de kolay kontrol imkanı sağlanacağı için rahat bir yolculuk geçirebilirsiniz. Otomatik vites araç kullanmak birçok yönüyle konforlu bir deneyim sunar.
Yarı Otomatik Vites Nedir?
Yarı otomatik vites araba; otomatik vites ve manuel kullanımın bir birleşimi olarak sayılabilir. Aracın otomatik olarak kontrol edilmesinin yanı sıra manuel vites seçimi olanağına da bulunmaktadır. Fakat yarı otomatik vites arabalarda debriyaj yer almamaktadır.
Yarı otomatik vites ile tam otomatik vites arasındaki en net fark; manuel seçim özelliğidir. Yarı otomatik viteslerde bu özellik yer alırken; tam otomatik vitesli arabalarda bulunmamaktadır. Yarı otomatik vites ve tam otomatik viteslerin farklarına bakıldığında;
- Yarı otomatik vitesli arabalar, tam otomatik viteslilere göre daha az yakıt harcamaktadır.
- Tam otomatik araçlarda geriye kaymayı önleyen bir sistem bulunmaktadır. Böylelikle yokuş çıkışları daha kolaydır. Fakat yarı otomatik viteslerde bu sistem yer almamaktadır.
- Güç konvertöre durumu sebebiyle tam otomatik viteslerde tork kaybı yaşanabilir.
Otomatik Vites'in Sunduğu Rahatlıklar
Otomatik vites araç kullanmak, manuel araç kullanmaktan daha rahat bir deneyim sağlayabilir. Manuel araçlarda sürekli olarak kontrol sağlama mekanizması; özellikle yoğun trafik olan alanlarda sizi zorlayabilir. Otomatik vitesli araçlar, yeni araba kullanmaya başlayan kişiler için de idealdir. Çünkü debriyaja basma veya hız değiştirirken vites değiştirme zorunluluğu gibi durumlarla karşılaşma olanağı yoktur.
Bu durum ise akıllara “Ehliyet alırken otomatik mi manuel mi alınmalı?” sorusunu getirir. Manuel araç ehliyetine sahip olmak daha avantajlı bir durum yaratır. Çünkü bu ehliyete sahip olan kişiler otomatik vites arabalarını da kullanabilmektedir. Fakat otomatik vites ehliyeti ile manuel araç kullanımı olanağı bulunmamaktadır.
Otomatik Vitesin Avantaj ve Dezavantajları
Otomatik vites arabaların birçok avantajı ve dezavantajı bulunmaktadır. Kullanım rahatlığından, kontrol olanaklarına kadar birden fazla seçenek imkanına sahiptir.
Otomatik Vites Avantajları
Birçok araç modelinde tercih edilen otomatik vites, kullanıcılarına birden fazla olanak sağlamaktadır. Otomatik vites araçların avantajlarına genel olarak baktığımızda ise;
- Otomatik vitesin en büyük avantajı sürüş kolaylığı sağlamasıdır. Özellikle yoğun trafik olan bölgelerde, panik durumu yaratmadan kolay kontrol olanağını sunmaktadır. Arabanın hangi viteste olduğu düşünülmeden, sadece yola odaklanılan bir yolculuk imkanı sağlar. Rahat bir şekilde hız değişikliği yapmanıza olanak tanır. İniş ve kalkışlarda da otomatik kontrol imkanı sunmaktadır.
- Otomatik vites arabaları kullanmak daha güvenli bir yolculuk imkanı sunar. Otomatik vitesli arabalarda sürücünün odağı sadece yolda ve direksiyonda olur. Fakat manuel arabalarda vites değişikliği yapıldığı için direksiyon kontrolünü kaybetme olasılığı oluşmaktadır.
Otomatik Vites Dezavantajları
Otomatik vitesli arabalarda kullanım kolaylığı ve emniyetli sürüş gibi birçok avantajı bulunmaktadır. Fakat bu avantajların yanında otomatik vites dezavantajları da vardır;
- Otomatik vitesli araçlar daha fazla bakım ihtiyacı duymaktadır. Manuel vitesli araçlarda sadece debriyaj bulunurken; otomatik araçlarda şanzımanların karmaşık bir yapısı vardır. Bu karmaşık yapı ise düzenli olarak kontrol ve bakım ihtiyacı oluşturmaktadır.
- Otomatik vitesli araçlar satın alım ve kullanım açısından daha fazla maliyete sebep olabilmektedir. Öncelikli olarak otomatik vitesi sahip araçların fiyatı, manuel araçlara göre daha pahalıdır. Bunun yanı sıra satın alımdan sonrasında ise otomatik vitesli araçlar daha fazla yakıt harcamaktadır. Böylelikle “otomatik mi manuel mi az yakar” sorusuna da; manuel araçların daha az yaktığı cevabı verilmiş olur.
Otomatik Vites Araç Kiralama Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Otomatik araçlar rahat kullanım ve sürüş imkanı sayesinde birçok sürücünün tercih sebeplerinden biri olmaktadır. Avantajlarının artmasıyla birlikte araç kiralama da günümüzde oldukça popülerleşmeye başlamıştır. Araç sürücüleri, kiralama konusunda genellikle otomatik vites arabaları tercih etmektedir. Bununla birlikte otomatik vites araç kiralama durumunda, dikkat edilmesi gerekilen bazı kriterler ortaya çıkmaktadır.
Otomatik vitese sahip olan arabaların düzenli olarak bakımları ve kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Otomatik vites bir arabayı kiralarken, bakımları hakkında bilgi almanızda fayda olacaktır. Bunun yanı sıra otomatik araç kullanılırken, panik anında fren yerine gaza basılması gibi durumlar sonucu yaşanacak olan kazalara dikkat etmeniz gerekir. Oluşabilecek kaza durumlarında, araç kiralama firmasının sunduğu olanak ve sigortalar hakkında da bilgi edinmenizde yarar vardır.
Otomatik Vites mi Manuel Vites mi Tercih Edilmeli?
Otomatik vites ve manuel vites arabaların birçok avantaj ve dezavantaj durumları bulunmaktadır. Bu seçimde etkin olan en önemli nokta; sürücünün kullanım alışkanlığıdır. Manuel araba kullanmaya alışan bir sürücü, otomatik vitese sahip araçlarda rahat bir sürüş deneyimi yaşayamayabilir. Bunun yanı sıra otomatik vites araçlar ise uzun yolculuklarda daha konforlu bir sürüş imkanı sağlar. Trafik içerisinde rahat bir şekilde ani duruş ve kalkış kontrolüne de olanak tanır. Fakat bunun yanı sıra manuel araç ise; kontrol imkanını tamamıyla sürücüye verir ve daha az yakıt yakması gibi tasarruf olanakları da sunar. Otomatik vites ve manuel vites hakkında daha fazla bilgi almak için Rentiva’nın blog yazısına göz atabilirsiniz.
Rentiva Fırsatlarıyla Otomatik Vites Araç Kiralama
Rentiva’nın sunduğu fırsatlarla birlikte dilediğiniz aracı kolaylıkla kiralama imkanına sahipsiniz. Günlük, aylık ve yıllık gibi sunduğu geniş zaman seçeneklerinden yararlanabilir ve kullanım kolaylığına sahip olabilirsiniz. Dilediğiniz markada ve modeldeki aracı uygun fiyatlara kiralayabilirsiniz. Araba satın aldığınızda karşılaşacağınız birçok masraftan, araç kiralama fırsatıyla birlikte kurtulabilir ve dilediğiniz araca, istediğiniz zaman ulaşabilirsiniz. Anında rezervasyon fırsatı ve birçok seçenek imkanıyla, kolay bir şekilde istediğiniz otomatik vites araca Rentiva ile ulaşabilirsiniz.