Koronavirüse Karşı Aracınızı Dezenfekte Edin
20/04/2020, 14:13
Koronavirüse Karşı Aracınızı Dezenfekte Edin

Bugünlerde her yer kapalı, gidecek bir yer veya yapacak çok bir şey yok. İnsanlara yaklaşmak ve sosyal mesafeyi aşmak hem bizim hem karşımızdaki için tehlikeli olabiliyor. Ancak insanlar sıkılabiliyor ve kendine bir uğraş arayabiliyor. İşte bu noktada sizlere faydalı bir önerimiz var. Koronavirüs’e karşı aracınızı dezenfekte ederek kendinizi korumaya almak! Bunu sürekli hale getirmek kendiniz ve sevdikleriniz için de önemlidir.

Arabalar her zaman fark ettiğimizden daha kirlidir. Özellikle direksiyon, vites kolu ve kapı kolları, kiri en çok barındıran yerlerdir.

Koronavirüs Aracınızda Ne Kadar Barınabilir?

Koronavirüs’ün ortaya çıkmasıyla birlikte yapılan son araştırmalarda virüs hücrelerinin plastik ve paslanmaz çelik yüzeylerde üç güne kadar yaşayabildiği ortaya konuldu.

Arabalar dış dünyada bulunduğu ve binlerce mikroorganizmaya maruz kaldığı için büyük tehlike içerebilir. Koronavirüs'e karşı arabanızı korumaya alma şansınız var: Aracınızı baştan aşağı dezenfekte etmek!

Aracınızın içini ve dışını uygun şekilde dezenfekte etmek için aşağıdaki adımları izleyin ve temiz, güvenli bir şekilde sürmeniz için mümkün olduğunca sık durulamayı ve tekrarlamayı unutmayın.


1. Kendinizi Koruyarak Başlayın

Öncelikle aracınızın temizliğine başlamadan önce kendi güvenlik önlemlerinizi almalısınız. Kullanacağınız temizlik maddeleri ağır kimyasallar içermektedir, bu da cildinize, boğazına, gözlerine zarar verebilir. Bu nedenle eldiven, maske ve koruyucu gözlük kullanmak sizi koruyacaktır. Bu ayrıca virüse karşı korunmanızı da sağlayacaktır.

2. Kiri ve Tozu Temizleyin

Detaylı temizliğe başlamadan önce aracınızın içerisinden paspasları çıkarın. Paspasları önce tozdan arındırmak için temizleyin. Daha sonra aracınızın dış yüzeyini köpükle kaplayın. Bir fırça yardımıyla köpüğün aracın her yerine yayılmasını sağlayın. Tekerlek ve jant içleri, üstleri, aynalar, tavan, ön ızgara dahil aklınıza gelebilecek her yeri özenle temizleyin. Ardından bol su ile yıkayın. Sonrasında ise temiz bir bez yardımıyla her yeri kurulayın.

3. Aynı İşlemi Araç İçine de Uygulayın

Kir, bakteri ve virüs, her türlü köşe ve çatlakta bulunabilir. Aracın dışını güzelce yıkadık, şimdi geldik aracımızın iç kısmına. Burada da direksiyon, gösterge panelleri gibi büyük yüzeylerde dezenfektan temizleyici veya sabun içeren temel bir bez kullanın ve iyice temizleyin.

4. Direksiyon ve Vites Kutusunu İyice Temizleyin


Araçlarda en çok virüs barındırabilecek yerler direksiyon, vites kolu, kapı kolları, emniyet kemerleri olarak belirtilebilir. Bunlar, arabaya her girdiğinizde sürekli temas ettiğiniz yerler olduğu için temizlenmesi gereken en önemli alanlardır. Tek ihtiyacınız olan bir dezenfektan mendil veya spreydir. Sonrasında bu alanları temizlerken detaylara biraz dikkat etmek gerekir. 

Tip: Kendi antibakteriyelinizi yapabilirsiniz. Su ile seyreltilmiş antibakteriyel sabun veya saf alkolü karıştırarak kullanabilirsiniz.

5. Deri ve Kumaşlara Dikkat

Yine araç içerisinde en çok sorun yaratabilecek alanlardan biri de koltukların yüzeyleridir. Bu yüzeylerin deri veya kumaş olmasına bağlı olarak uygun temizleyiciler kullanarak temizlemeniz uygun olacaktır.

6. Paspaslar ve Tavan Döşemeleri

Aracın paspaslarını daha önce çıkarmıştık. Şimdi bu paspasları önce bir süpürge yardımıyla tozlarını alarak temizleyelim. Ardından da bir fırça yardımıyla hazırladığımız dezenfektanı da kullanarak basınçlı suyla temizleyebiliriz.

Tavan döşemeleri için de dezenfektanı kullanarak bir temiz bez yardımıyla güzelce temizleyebiliriz.

7. Hava Filtrelerinizi Temizleyin-Değiştirin

Şu günlerde her zamankinden daha fazla temiz havaya ve temizliğe ihtiyacımız var. Özellikle bugünlerde motorlu araçlarda hava filtrelerini temizlemek gerekir. Bunu yapmanın en iyi yolu bir kompresör yardımıyla filtrelere hava basıncı püskürterek temizlemek ve sonrasında da çevresini silmek olacaktır. 

Temizlemenin işe yaramadığı durumlarda ise hava filtrelerini değiştirmelisiniz. Bunu kendiniz yapabilirsiniz. Ancak yapamam derseniz de cüzi miktarlarda değişim yaptırabilirsiniz. Yine bu alanları değişim yaptırmadan önce hazırladığınız dezenfektan ile iyice temizleyiniz.

8. Araç Camlarını Temizleyiniz

Son olarak araç camlarını da önce köpük ve suyla yıkayınız. Ardından durulayınız ve son olarak dezenfektan ile temizleyiniz.

Bu Önlemler Yeterli mi?

Şu ana kadar size sunduğumuz adımlar sadece önlem niteliği taşımaktadır. Bu adımları uygulayarak önlem alabilirsiniz, ama tedbiri elden bırakmamanız her zaman daha sağlıklı olacaktır. Aracı temizledikten sonra kıyafetlerinizi hemen yıkayın ve mümkünse duş alıp riski en aza indirin. Araç kullanımından sonra daima kıyafetlerinize dikkat edin ve ellerinizi yıkamayı unutmayın.

COVID-19 ile İlgili Bilgilendirme
Karantina Günleri İçin En İyi Araba Şovları ve Filmleri
COVID-19 ile İlgili Bilgilendirme
Karantina Günleri İçin En İyi Araba Şovları ve Filmleri