İstanbul Hanları – 3. Bölüm
20/02/2017, 00:00
İstanbul Hanları – 3. Bölüm

Sizlerle daha önce İstanbul’un Beyazıt ve Eminönü bölgesinde yer alan hanlarını paylaşmıştık. Geçmişe tanıklık eden taş duvarlar ve  ziyaretcilerini tarihin izlerinin büyüleyici yolculuğuna taşıyan İstanbul Hanları yazı dizimizde bu bölümde sizlerle  Galata bölgesinde yer alan İstanbul Hanları

Tarihe keyifli bir yolculuk için ihtiyacınız olan araç Rentiva.com'da sizi bekliyor.

Bölgedeki hanlardan bazıları Kurşunlu Han, Rüstem Paşa Hanı, Saksı Han, Generali Han, Yelkenciler Hanı. Bölge içerisinde sahip olduğu özellikler ile ön plana çıkan hanlar ise şu şekilde;

Büyük Balıklı Hanı


Galata, Kemeraltı caddesi üzerinde yer alan hanın bulunduğu bölge eskiden İstanbul Limanı’na gelen gemilerdeki, hasta gemicilerin tedavi edildiği ahşap bir hastaneye ev sahipliği yapıyormuş 1753’e kadar hastane olarak hizmet veren bina, bulaşıcı hastalıkların şehre yayılmasını öneleyebilmek adına şehir dışına çıkarılmış ve bina yıkılmıştır.

Karaköy’deki arazi daha sonra önemli bir ticaret merkezinde bulunduğu için o dönemin Rum zenginlerinden buraya yatırım yapılması için para toplanmıştır. O dönemin Rum bankerleri Zoğrafos, Zarifi, Rali, Kazanova, Hacapulo ve Koronos aralarında para toplayarak buraya bu hanı yaptırılmışlardır. Bu han Balıklı Rum Hastahanesine gelir getirmesi amacıyla yaptırılmıştır. Binanın mimarı Ariditi Razi’dir. Neo-Klasik üsluptaki hanın avlusunda mermer fıskiyeli bir havuz bulunuyor.

Saint Pierre Hanı


Galata Eski Banka Sokağında yer alan han 1768 – 84 yılları arasında İstanbul’da Fransız elçisi olarak görev yapmakta olan Kont de Saint Priest tarafından Fransız tüccarlarının konaklamaları ve online bankacılık hizmetlerini buradan yönetebilmeleri için yaptırılmıştır. Han beş ayrı bölümden oluşmaktadır. binanın ön cephelerinde mermer üzerine kabartma olarak işlenmiş Saint Priest’in ait iki tane kontluk arması ile Fransa krallığına ait devlet arması bulunuyor. 1863′ de kurulan Osmanlı Bankasının ilk yönetim yeri olarak kullanılmış. “Constantinople Barosu” ve “İtalyan Ticaret Odası” olarak da kullanılan han günümüzde ise atölye ve imalathaneler tarafından kullanılıyor.

Bereket Han


Galata içerisinde yer alan önemli hanlardan biri olan Bereket Han, Galata Cenovalılann idaresi altında iken podestanın ikamet ettiği, l 304 de inşa edilmiş olan Cenova sarayı (Palazzo del Comune)’nın yerine yapılmış. Saray 1315 de yanmış, 1316da gotik tarzda yeniden inşa edilmiş. Fetihten sonra da Ceneviz cemaatinin idare merkezi olarak varlığını sürdüren hanın arka duvarlarında ise saraya ait duvar izleri bulunmaktadır. 19. Yüzyıl’da orijinal hali bozularak Francini Hanı adım alan hanın, 188’ de Voyvoda Caddesinden tramvay yolu geçirilirken ön kısmı yıkılmış. Sonra da Bereket Han adını almış.

Yeni blog yazılarımızdan, Rentiva.com avantaj ve fırsatlarından haberdar olmak için bizi takip etmeyi unutmayın.

https://www.facebook.com/rentivacom/

https://www.instagram.com/rentivacom

Otomotiv Sektörünün En’leri
Hararet Nedir? Hararet Nasıl Oluşur?
Otomotiv Sektörünün En’leri
Hararet Nedir? Hararet Nasıl Oluşur?