Hibrit otomobil; benzin sarfiyatını azaltmak amacı ile üretilmiştir. Bunu sağlamak için de sıkışık trafik, düşük hız gibi durumlarda benzin motoru yerine elektrik motorunu kullanmakta ve bu sayede 0 (sıfır) emisyon salınımı sağlamaktadır. Elektrik motorunun çalışması için gerekli enerji, benzin motoru çalıştığı zamanlarda ya da frenleme sırasında akü ile şarj edilmektedir. Bu sebeple hibrit otomobillerin elektriğe bağlanarak şarj edilmesine gerek yoktur.
Şanzıman üzerine bağlı bulunan elektrik motorları, otomobillerin en çok yakıt tükettikleri kalkış ve ilk 2 viteste genellikle devrede olmaktadırlar. Tek başlarına sunabildikleri menziller sınırlı olurken, bu rakam ortalama 30-50 kilometre barajını geçememektedir. hibrit otomobillerin normal oto bakımları servislerde yapılabilmektedir. Ayrıca elektrik motorlarının bakımları ise özel oto servis ve sanayi sitelerinde yapılamamaktadır. Mutlaka bunun içinde yetkili servise gidilmesi, oto yedek parça seçiminin firma tarından yapılması önem taşımaktadır.
İlk Üretim 1902 Yılında
İlk olarak 1902 yılında Ferdinand Porsche tarafından üretilen hibrit otomobile “Mixte-Wagen” adı verilmiştir. Viyanalı bir fayton üreticisi olan Ludwig Lohner ile birlikte çalışan Porsche 4 silindirli bir Daimler motoruna aküler, bir jeneratör ve elektrik motorları eklemiştir. Bu haliyle Mixte benzinli motor stop edildiğinde bile akülerin çalıştırdığı elektrikli motorla ilerlemeye devam edebilmekteydi.
Hibrit otomobillerin yaklaşık 10 yıl içerisinde benzin motorlu otomobillerin yerini alacağı düşünülmektedir. Toyota’nın Toyota Prius modeli, Honda’nın Honda Insight ile başladığı günümüzde Honda Civic Hybrid ile devam eden serileri hibrit otomobillere örnek olarak verilebilir. Bunun dışında, Dodge’un Ram Pick-up’ını hibrit olarak üreteceğini açıklamasıyla bu tarzda bir ilk olması beklenmektedir. SUV sektöründe ise, ilk önce kendini belli eden Ford‘un Escape modeli olmuştur.
Peki hibrit otomobillerin avantaj ve dezavantajları nelerdir?
Hibrit Otomobilin Avantajları
- Hibrit otomobillerin yakıt tüketimi düşüktür.
- Emisyon değerleri, diğer otomobillere göre daha düşüktür.
- Genellikle İlk hızlanmalarda elektrik motorundan destek alırlar
- Bir destek motoruna sahip olduklarından daha geç yıpranmaları hibrit otomobillerin avantajlarındandır.
Hibrit Otomobilin Dezavantajları
- Satış fiyatlarının yüksek olması
- Tamir ve bakım masraflarının diğer araçlara göre daha yüksek maliyette olması
- Yaygın oto servis ağının bulunmaması hibrit otomobillerin dezavantajlarındandır.
Yeni blog yazılarımızdan, Rentiva.com avantaj ve fırsatlarından haberdar olmak için bizi takip etmeyi unutmayın.