Hibrit Motor Nasıl Çalışır?
23/11/2016, 00:00
Hibrit Motor Nasıl Çalışır?

Hızla azalmakta olan fosil yakıtların yerine alternatif olarak geliştirilen yeni kaynakların araştırmaları hızla devam ederken, hibrit teknolojisi oldukça ilgi çekmektedir. Hibrit otomobil, benzin sarfiyatını azaltmaktır. Bunu sağlamak için sıkışık trafikte, düşük hızlarda benzin motoru yerine elektrik motorunu kullanmakta ve bu sayede kısmen 0 emisyon salınımı sağlamaktadırlar.

Hibrit motor, benzin kullanımını tamamen ortadan kaldırmaz. Ancak hibrit motor sayesinde, motorlar elektrik enerjisinin daha verimli depolanmasını sağlar. Hibrit motorlar, fosil yakıt kullanılan araçlara göre çok daha düşük karbon salınımı yapmaktadır. Bu da karbon salınımına bağlı olarak yaşanan çevresel sorunların önüne geçebilmek için oldukça güçlü adımlardan biridir diyebiliriz.

Hibrit Motorun Ortaya Çıkışı

Hibrit motorlu araç ilk olarak Ferdinand Porsche tarafından 1902 yılında Mixte-Wagen” adını verdiği araç ile tanıtılmıştır. 1902 yılında “Viyanalı bir fayton üreticisi olan Ludwig Lohner ile birlikte çalışan Porsche 4 silindirli bir Daimler motoruna aküler, bir jeneratör ve elektrik motorları eklemiştir. Bu haliyle Mixte benzinli motor stop edildiğinde bile akülerin çalıştırdığı elektrikli motorla ilerlemeye devam edebilmesi sağlanmıştır.

Hibrit Motorların Çalışma Prensibi

Hibrit motor, ünümüzde genellikle içten yanmalı benzin motorunun yanında batarya, elektrik motoru ve bir de jeneratörün sisteme dahil edilmesiyle oluşturulmaktadır. Bu sistem benzinli motorlarda %40-50 daha verimlidir. Araç için gerekli güç ve elektrik düzeyine göre hibrit motor kendisine en uygun çalışma şeklini belirler.

Hibrit Motorlar Nasıl Şarj Olur?

Hibrit motoru şarj etmek için özel bir işlem uygulanmasına gerek yoktur. Hibrit aracın elektrikli araçlardan en büyük farkı şarj edilmeye ihtiyaç duymamasıdır. Rejeneratif enerji yardımıyla kendi kendini  şarj eder.

Günümüzde Hibrit Motorlar

Mikro Hibrit sınıfı, hibrit araçların en basit olanlarıdır, trafikte dur-kalk yapılması gereken zamanlarda benzin motorunu otomatik olarak durdurarak benzin tüketimini azaltan sistemlerdir; start-stop.

Mild Hibrit sınıfı, benzin motorunu otomatik olarak durdurarak benzin tüketimini azaltan, frenleme esnasında kaybolan enerjiyi geri depolayabilen ve benzin motorunu destekleyici bir elektrik motoruna sahip olan sistemlerdir.

Full Hibrit sınıfı , Mild Hibrit sınıfına ek olarak sadece elektrik motorunu kullanarak seyredebilme özelliğine sahip olan sistemlerdir.

Plug-in Hibrit sınıfı, tüm hibrit sınıflarının özelliklerine sahip ve dışarıdan da şebeke enerjisi ile şarj edilebilme özelliğine sahip olan sistemlerdir.

Yeni blog yazılarımızdan, Rentiva.com avantaj ve fırsatlarından haberdar olmak için bizi takip etmeyi unutmayın.

https://www.facebook.com/rentivacom/

https://www.instagram.com/rentivacom

2016'nın En iyi Elektrikli Otomobilleri
2016'nın En iyi Elektrikli Otomobilleri