Herkesin Bilmesi Gereken Güvenli Sürüş İpuçları
19/06/2018, 10:52
Herkesin Bilmesi Gereken Güvenli Sürüş İpuçları

İster 1 yıllık şoför olun isterseniz de 10 yıllık. Siz istediğiniz kadar iyi şoför olsanız da karşınızdaki kişinin ne olduğunu bilemezsiniz. Günümüzde çoğu kazada bu nedenle meydana gelmektedir. Sürücüler kendilerinin iyi bir şoför olduğunu düşünerek hız yapmaktalar ancak hesaba katmadıkları bir şeyi atlamaktalar, karşıdan gelen sürücüyü.


Hiç kimse asla yüzde yüz öğrenemez. Nitekim güvenli sürüş konusunda da asla yüzde yüz seviyeye gelemeyiz. Bunun için sürekli çalışmak ve dikkat etmek gerekir ki bu da tam anlamıyla güvenlik sağlamaz. Özellikle kış aylarında bu durum karşımıza daha çok çıkmaktadır. Şimdi bu yazımızda sizlere güvenli sürüş konusunda ipuçları vermeye çalışacağız.

#1 Hız Limitlerine Uyun



Genci, yaşlısı herkes hız yapmayı sever. Ancak unutulmaması gereken birşey varsa o da o yolda sadece sizin olmadığınızdır. Karşınıza her an bir çocuk, bir hayvan ya da başka bir araç çıkabilir ve duramayabilirsiniz. İştte bu nedenle o yolda sadece kendinizin olmadığını hatırlayın ve aşırı hız yapmayın. Yoksa kaza yapabilir, kendinize veya başkalarına zarar verebilirsiniz.

#2 Sadece Araba Sürün



Sürüş sırasında dikkatinizi dağıtabilecek şeylerden uzak durmalısınız. Cep telefonu ile konuşmak, kitap okumak, internette gezinmek gibi faaliyetler dikkatinizi dağıtararak kaza yapmanıza yol açabilir.

Amerikalı uzmanlar tarafından yapılan bir araştırmaya göre araç kullanan gençlerin yaklaşık yüzde 40’lık bir kısmı araç sürerken cep telefonu kullanmakta. Araç sürerken mesajlaşmak veya başka birşey ile uğraşmak kaza olasılığını 23 kat artırıyor. Ayrıca kaza yapan 18 - 20 yaş arası sürücülerin yüzde 11’lik bir kısmı da kaza sırasında mesajlaştıklarını itiraf etmiştir.

#3 Emniyet Kemeri Takın



Sürücü koltuğu veya yolcu koltuğu farketmez. Araca bindiğiniz anda yapmanız gereken ilk şey emniyet kemerini takmak olmalıdır. Evet, bu herkes tarafından bilinen birşey olsa da her 4 kişiden 3’ü hala bu kurallara uymamakta ve emniyet kemerini takmamaktadır.

Yasa gereği her ne kadar emniyet kemeri takmak zorunlu olsa da ve hatta cezası bile olsa da maalesef kurallara uyulmaması ölümlü kazalara kadar uzanabiliyor.

Yapılan bir araştırmaya göre dünyada emniyet kemeri kullanılmaması nedeniyle Almanya’da 100 bin kazada ölüm oranı yüzde 4 iken bu oran Türkiye’de yüzde 15’e yaklaşıyor.

#4 Aynalarınızı Ayarlayın



Birçok sürücü araçlara bindiği anda aynalarını düzgün bir şekilde kullanmaz. Nitekim birçok ufak kazada bu nedenle meydana gelmektedir. Araçların iç ve dış dikiz aynaları kör noktaları görecek şekilde ayarlandığı taktirde bir sorun olmadan yola devam edebilirler.

Yapılan araştırmalarda yayaya karşı yapılan kazaların ve ufak çaplı kazaların büyük bölümünün aynalardan kaynaklı olduğu ortaya çıkmıştır.

#5 Sürüş Sırasında Uzağa Bakın



Araç sürüşü sırasında aracın hemen önüne bakmak sizi bir süre sonra ileride karşınıza çıkabilecek tehlikelere karşı korumayacaktır. Bu nedenle sadece önünüze bakmayın. Uzak mesafeye de bakarak olası tehlikeyi önceden görebilirsiniz. Yani sürekli gözlerinizi hareket ettirdiğinizden emin olun. Tüm alanı gözlerinizle tarayın.

#6 Direksiyonu Doğru Tutuş



Araba kullanmanın en önemli noktalarından biri direksiyonu tutuş tekniğidir. Genel olarak ilk araç sürüş deneyimimizde bir çoğumuz direksiyonu saat 10 ile 2 pozisyonlarında tutmuştur. Şimdilerde ise uzmanlar tarafından önerilen en doğru direksiyon tutuş pozisyonu saat 9 ile 3 yönlerine yerleştirilmesidir.




Peki bu değişiklik neden gerçekleşti? Eski pozisyonda hava yastığının açılması sonrası yaralanma riski fazladır. Yani açılış pozisyonu size zarar verebilir. Ancak yeni pozisyonda bu risk minimuma inmektedir. Ayrıca yeni pozisyonda direksiyon hakimiyeti daha yüksek durumdadır.

#7 Güvenilir Sürüş Mesafesi



Güvenli araç sürüşü sırasında yapmanız gerekenlerin başında önünüzdeki araç ile aranıza koyacağınız sürüş mesafesi olmalıdır. Çünkü sizin hızınız ve önünüzdeki aracın ani duruşlarında kaza riski artmaktadır. Bu nedenle önünüzdeki araç ile aranızda bir araç mesafesi koymalısınız.

#8 Diğer Sürücüleri Hesaba Katın



Ramazan Bayramı Tatiline Rentiva ile Yola Çıkmaya Hazır Mısınız?
En İyi Elektrikli Otomobiller
Ramazan Bayramı Tatiline Rentiva ile Yola Çıkmaya Hazır Mısınız?
En İyi Elektrikli Otomobiller