Fren Mesafesini Etkileyen Faktörler Nelerdir?
01/10/2018, 11:48
Fren Mesafesini Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Sürüş sırasında, acil durum frenleri yapılması gerekebilir ve bazı durumlarda, frenler sürücü için uygun şekilde çalışmaz. Hem düşünce mesafesi hem de fren mesafesi bir aracın durma mesafesini etkiler. Bununla beraber başka faktörlerde bulunmaktadır.

Lastikler

Lastiklerin güvenli frenleme denklemindeki önemi hafife alınmamalıdır. Hızla ve kabul edilebilir bir fren mesafesi içinde frenlemeyi sağlayan önemli bir unsurdur. Lastiklerin kalitesine, tipine ve durumuna bağlı olarak, frenleme etkilenecektir. Lastiklerin diş derinliği ne kadar düşük olursa, daha az etkili frenleme söz konusu olacaktır, bu nedenle diş derinliğini düzenli olarak kontrol edilmelidir.

Lastik kalitesi ve tipi genellikle frenleme gücünü etkiler. Genel olarak, yüksek performanslı lastikler daha iyi yapışma özelliğine sahiptir. Bu özellik, yol yüzeyi ile temas halinde kaldıklarında, daha az kayacağı ve ağır frenleme durumunda kolayca kopmayacakları anlamına gelir.

Frenler

Elbette, frenlerin durumu, kabul edilebilir bir fren mesafesi elde etme yeteneğinde büyük bir etkiye sahiptir. Aşınmış fren balataları düzenli olarak kontrol edilmelidir. Frenlerin standartlara uygun olduğundan emin olunmalıdır.

Yol Koşulları

Yol koşulları kabul edilebilir bir mesafede fren yapma kabiliyetini etkiler. Taze asfalt, yapışma ve etkili frenleme için en iyi seçeneği sunarken, kir ve çakıl iyi çekiş eksikliği nedeniyle fren mesafesini artırır.

Hava Koşulları

Sürüş sırasında hava koşulları mutlaka dikkate alınmalıdır. Bazı yollar sıcak hava koşullarında çok ısınabilir. Tersine, bazı alanlarda ıslak, buzlu ve karlı yollar bulunabilir. Güvenli sürüş için, etkin bir şekilde frenleme ve güvenli bir yol kullanıcısı olarak mevsimsel değişiklikler dikkate alınmalıdır.

Sürücü Yeteneği

Sürücünün yolda ne kadar deneyim yaşadığı hızlı, güvenli bir şekilde frenleme yeteneğini etkiler. Gelişmiş sürücü kursları, daha güvenli araç sürülmesine ve yolda daha güvenli olunmasına yardımcı olmak için kullanılabilir.

Fren Sistemi

Fren sistemi arabadaki frenlemeyi etkiler. Güvenli bir fren mesafesi hesaplanırken Modern ABS (kilitlenmeyi önleyici fren sistemi) ve AEB (otonom acil frenleme) dikkate alınmalıdır. Eski otomobiller böyle sistemlere sahip olmayabilirler ve bu durum dikkat gerektirmektedir.

Yeni blog yazılarımızdan, Rentiva.com avantaj ve fırsatlarından haberdar olmak için bizi takip etmeyi unutmayın.

https://www.facebook.com/rentivacom/

https://www.instagram.com/rentivacom

Araç Sürücüleri İçin Önemli İpuçları
Hibrit Motor Teknolojisi Nedir ve Nasıl Çalışır?
Araç Sürücüleri İçin Önemli İpuçları
Hibrit Motor Teknolojisi Nedir ve Nasıl Çalışır?