ABD'de alınan karar gereği düşük hızda ilerleyen elektrikli ve hibrit araçların yayalar tarafından fark edilmesini kolaylaştırmak için ses çıkaran cihazlar olarak tasarlanacak.
2019 Yılında Zorunlu
Elektrikli ve hibrit araçların gündelik hayattaki yeri her geçen gün daha da büyüyor. Bu sayede araçların doğaya verdiği zararın azaltılmasına yönelik çalışmalar etkisini göstererek hayatlarımızda yer bulmaya başlıyor diyebiliriz. İleride fosil yakıtların tükenmesi ve dünya ülkeleri arasında fosil yakıta bağlı olarak yaşanan siyasi sorunların önüne geçilmesi, doğanın egzoz gazı salınımına bağlı olarak gördüğü zararın önüne geçilebilmesi adına elektrikli ve hibrit araçlar büyük önem taşımakta. Ancak elektrikli ve hibrit araçların sessiz çalışıyor olması yayaların onları farkedebilmesi için büyük bir engel oluşturmakta. Bu nedenle ABD'nin Ulusal Otoyol ve Trafik Güvenliği İdaresi tarafından alınan karar gereği, elektrikli araçlarının tümünün 2019 yılına kadar ses çıkarmaları zorunlu kılındı.
Analizler Önemli
2012 yılında gerçekleştirilen bir analiz sonucu, saatte 55 km'nin altında bir hızla haraket eden elektrikli ve hibrit araçların yayalara çarpma oranının, fosil yakırlı araçlar ile kıyaslandığında % 36 daha fazla olduğunu gösteriyordu. Yetkililer bu analizleri dikkate alarak bu konu üzerinde iyileştirmeye gidilmesi ve bu riskin ortadan kaldırılabilmesi adına elektrikli ve hibrit yakıtlı araçlara ses çıkarma zorunluluğu getirdi. Bu sayede elektrikli araçlar seyir halindeyken yayalar tarafından farkedilebilecek.
Üretici firmalar bu yeni yasaya uyum sağlayabilmek adına şimdiden çalışmalara ve geliştirmelere başladılar bile. Nissan Leaf ve Kia Soul EV modelleri ise hali hazırda yeni yasanın getirmiş olduğu bu özelliğe sahip olan araçlar arasında.