Elektrikli arabaların kendilerini şarj etmeleri için gereken enerjiyi bulmaları için artık şarj noktalarına ihtiyaçları yok. Önde gelen lastik markaları, elektrikli araçların kullanım halinde iken kendilerini şarj edebilmelerini sağlayan yeni lastikler geliştirdi. Elektrikli araba kullanıcıları için yeni geliştirilen sistem büyük bir kolaylık olacak.
Fransız lastik üreticisi Michelin ve Oto-mühendislik firması Valeo’nun birlikte geliştirdikleri yeni lastik sistemi; kompleks lastik. Elektrikli veya hibrit araçlarda kullanılabilecek olan bu yeni sistem, içinde iki adet elektrik motoru barındırıyor. Jant içine yerleştirilen bu motorlardan biri hareket gücü sağlarken, diğer motor aktif süspansiyon için kullanılıyor.
Bu sistemin ile ilgili ilk versiyon Paris Motor Show’da Venturi Volage isimli araç üzerinde tanıtılmıştı. Bu tanıtımın sonrasında sistemi geliştiren mühendisler artık otomobillerin ihtiyacı olan süspansiyon sistemi, vites kutusu, aktarma organı, motor ve direksiyon sistemini bir araya topladı. Söz konusu sistem sayesinde tekerleklerin mile bağlantısı dışında başka bir şeye ihtiyaç duyulmuyor. Jantın içerisindeki sistem gereken her için anahtar konumunda yer alıyor.
Otomobilin her 4 tekerine de yerleştirilen ve tamamen bilgisayar kontrollü olarak çalışan sistem, aracın bataryasından gelen güç, tekerleklere eşit olarak dağıtılıyor. Her tekerlek bağlı olduğu ana bilgisayarın komutlarına göre güç sağlıyor ve aktif süspansiyon ise, sürekli bir dengeleyici konumunda vazife görüyor.
Geliştirilen bu sistem aynı zamanda yarış arabaları içinde son derece uygun. Bilindiği üzere F1 araçlarında bir otomobilin ağırlık merkezini ne kadar aşağı çekerseniz o kadar iyi viraj performansı yani yola tutunma elde edilir. Bu sebeple tekerleklerin içinde bulunan sistem ağırlığı otomobilin ağırlık merkezine etki etmeyecektir.
Goodyear’ın da yeni tasarladığı BH03 sayesinde lastikler, elektrikli arabaları hareket halinde ya da atıl haldeyken şarj edebilecek. Lastiklerin asfalt ile teması halinde ortaya çıkan ısının enerjiye çevrilebilmesine olanak tanıyan yeni sistem, elektrikli araçların hiçbir endişe duymadan yola devam etmelerini sağlayacak.
BH03, araba hareketsizken güneş ışınlarını, hareket halindeyken sürtünme kuvvetini kullanabilen sensörlere sahip. Bu sensörler istenildiği anda bataryalara enerji gönderebilmek üzere aktif hale getirilebiliyor. Böylelikle aracın şarj sıkıntısı ortadan kalkıyor, vakit kaybı yaşanmıyor.
Elektrikli araçlar ile ilgili en büyük sorunlardan biri olan şarj konusu için lastik firmalarının attığı bu adım oldukça etkili oldu. Elektrikli araçların kullanımın yaygınlaşmasında ve daha rahat kullanımının sağlanmasında da söz konusu lastiklerin büyük etkisi olacağı kesin. Renault, Peugeot ve Citroen gibi Fransız otomobil devlerinin yanında, Alman Volvo ve Ford da benzer çalışmalar yürütmekte.