Hangi Renk Egzoz Dumanı Neyin Habercisidir?
14/03/2017, 00:00
Hangi Renk Egzoz Dumanı Neyin Habercisidir?

Aracınız oluşabilecek arızalar ile ilgili zaman zaman size ipuçları verebilir. Aracınızdan gelen sesler, egzoz dumanınızdan çıkan duman rengi belli arızaların işareti olabilir, bu gibi durumlarda söz konusu işaretin farkına varmak ve erken müdahale etmek ileride yaşayabileceğiniz ciddi sorunların ve masrafların önüne geçmenizi sağlayabilir.

Egzoz dumanınızın farklı renkler de çıkıyor olması da aracınızın size olası arızalar ile ilgili verdiği uyarılardan biridir. Peki egzoz dumanının farklı renklerde olması ne anlama gelir? Egzoz dumanı neden mavi ya da siyah çıkar? diye merak ediyorsanız bu yazımızda bu soruları sizin için yanıtlamaya çalıştık.

Egzozdan Beyaz Duman Çıkması Ne Anlama Gelir?


Egzozdan beyaz duman çıkması, soğutma sıvısının, silindir yanma odasına sızıp buharlaştığının işareti olabilir. Bu durum ise silindir blok contasında arzaya, silindir bloğunun çatlamasına ya da silindir kapağında hasar nedeni ile yaşanıyor olabilir. Eğer aracınızın egzozundan çıkan beyaz duman çok yoğunsa silindirleri kontrol ettirmeniz gerekebilir.

Egzozdan Mavi Duman Çıkması Ne Anlama Gelir?


Araç egzozundan mavi duman çıkması, motorun yağ yaktığının göstergesi olabilir. Pistonlarda motor yağının yanma odasına gitmesini sağlayan segmanlar ya da supap contalarında aşınma meydana gelmiş olabilir. Bu durumda yağın silindirlerin içine kaçıp yanmasına neden olmuş olabilir.

Egzozdan Siyah Renk Duman Çıkması Ne Anlama Gelir?


Egzozunuzdan siyah duman çıkması hava filtresinde, hava sensörlerinde ve ya enjektörlerinde bir arızanın işareti olabilir. Bu arıza ise aracınızın fazla yakıt tüketmesinin yanı sıra motor performansının da düşmesine neden olur.

Egzozdan Gri Duman Çıkması Ne Anlama Gelir?


Aracınızın egzozundan gri duman çıkması durumunda en sık karşılaşılan sorun turbo yataklarının ve turbo milinin üzerinde yer alan segmanların aşınmasının sonucu olarak turbonun yağ yakmasının göstergesi olabilir. Bu anlamak için aracınızın yağ eksiltip eksiltmediğini kontrol edebilirsiniz. Eğer aracınız otomatik şanzımanlı ise vakum sağlayan modüllerde arıza meydana gelmiş olabilir ve bu arızanın nedeni olarak yağ sızdığı için motordan gri duman çıkıyor olabilir. Diğer bir olası problem ise karter havalandırma valfinde arıza oluşması nedeni ile yağ kaçağının meydana gelmesi olabilir.

Egzoz arızalarından kaynaklanan sorunların önüne geçmek için egzoz bakımlarınızı ihmal etmemeniz gerekmektedir. Düzenli olarak aracınızın bakımlarını yaptırdığınız taktirde hem aracınız uzun ömürlü olur, hem de cebiniz zarar görmemiş olur.

Yeni blog yazılarımızdan, Rentiva.com avantaj ve fırsatlarından haberdar olmak için bizi takip etmeyi unutmayın.

https://www.facebook.com/rentivacom/

https://www.instagram.com/rentivacom

Dünyanın İlk Elektrik ve Bor İle Çalışan Otomobili
Şoför Koltuğunu Apple Watch'a Bırakmaya Hazır Olun!
Dünyanın İlk Elektrik ve Bor İle Çalışan Otomobili
Şoför Koltuğunu Apple Watch'a Bırakmaya Hazır Olun!