TÜBİTAK MAM ve Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü, DMA'nın üstlendiği ve yüzde yüz yerli üretim olan elektrikli araç Boren ile dünyada bir ilke imza atıldı. Boren, elektrik ve sodyum bor hidrür ile çalışıyor.
Tübitak MAM ve Bor Enstitüsü Geliştiriyor
Boren'in yürür aksamı, elektrikli bataryası ve bu iki teknolojinin entegrasyonunu DMA'nın üstlendiği projede Sodyum Bor Hidrür’den hidrojen elde edilecek yakıt pili kısmını ise Tübitak MAM ve Bor Enstitüsü beraber geliştiriyor. Özel olarak tasarlanan aracın kasasında motor, şanzıman, egzoz sistemi mevcut değil. Kablolama için gerekli altyapı ise DMA'nın vermiş olduğu özellikler doğrultusunda üretildi. Aracın kasasında ise bataryanın konulabilmesi için özel bir alan ayrılmış bulunmakta. Toplam proje maliyeti ise 1 milyon doların üzerinde.
Kasasında Motor, Şanzıman ve Egzoz Yer Almıyor
Kasasında motor, şanzıman, egzoz sisteminin olmadığı aracın kablo için gerekli altyapısı ise DMA tarafından yapıldı. Kasasına bataryaların konulması için özel bir alan ayrılan aracın toplam proje maliyeti ise bir milyon doların üzerinde. Önümüzdeki günlerde lansmanının yapılması beklenen Boren, hidrojen ve elektrikle çalışan dünyadaki ilk hibrit araç modeli. Sodyum Bor Hidrürden elde edilen hidrojen 750 Bar basınçla depolanıyor ve elde edilen hidrojen ve elektrik enerjisi ile çalışan bu araç geleceğin teknolojisi olarak görülüyor.
Saatte 450 Kilometre
DMA tarafından geliştirilen elektrik motoru 53 kW ile saatte 450 kilometre yol alabiliyor. Yapılan araştırmalar ise hidrojenin diğer tüm yakıtlardan ortalama 3 kat daha ucuz olduğunu, gelişen ve de gelişecek olan teknolojiyle birlikte kullanım alanının daha da gelişeceğini gösteriyor.