Dizel Araç Benzinli Araç Karşılaştırması
09/04/2018, 14:13
Dizel Araç Benzinli Araç Karşılaştırması

Dizel araçlar, uzun yıllardan beri araba sektörü içerisinde yer almaktadır. Ticari araçlarla başlayan yolculuğu, günümüzde her çeşit araç modelinde kullanılır duruma gelmiştir. Oldukça tercih edilen dizel motorlar; yakıt verimi ve yüksek oranda tork sağlar. Böylelikle, araba sektöründeki popülerliği de artmış olur. Dizel araç avantajları ayrıntılı bir şekilde bakıldığında;

  • Dizel otomobil, yakıt konusunda daha verimlidir. Yakıt ekonomisi sağlayarak, tasarruf yapabilmenize olanak tanır.
  • Dizel araçlar dayanıklı yapıları sayesinde uzun süreli kullanım imkanına sahiptir.
  • Yük taşıma ve ağırlık kaldırabilme olanakları konusunda da ön plana çıkmaktadır. Yüksek ağırlığa sahip yükleri; araç üzerinde bir sorun yaratmadan taşıyabilir.
  • Herhangi bir kaza sonrasında oluşabilecek yangın durumlarında dizel araçlar büyük bir avantaja sahiptir. Diğer araçlara göre yakıtın tutuşma ihtimali oldukça azdır.
  • Güçlü tork olanağına sahip olan dizel araçlar; zorlu yokuşlar ve yollarda bile daha hızlı hareket edebilmenizi sağlar.
  • Dizel araba motorlarının yapısında partikül filtreleri bulunur. Bu filtreler sayesinde doğaya ve insana zararlı olan parçacıkların yakalanması sağlanmaktadır.

Dizel araçlar sunduğu avantajlar sayesinde oldukça tercih edilmektedir. Özellikle ekonomik yapısı ve yüksek performans kriterleri ile ön plana çıkmaktadır. Fakat diğer araçlarla kıyaslandığında avantajları kadar dezavantajları da bulunmaktadır. Dezavantajlarına ayrıntılı bir şekilde baktığımızda;

  • Bir dizel araç, diğer araçlara göre daha pahalı fiyat aralığına sahiptir.
  • Dizel araçların motorlarında yer alan parçalar; diğerlerine göre daha karmaşık bir yapıya sahip olabilmektedir. Bu sebeple bakım oranları diğerlerine göre daha fazladır.
  • Motorlarının yanı sıra çok sayıda filtresinin bulunmasıyla birlikte bakım oranı bu noktada da artmaktadır.
  • Dizel araçların motorları yüksek sese sahiptir. Yeni geliştirilen modellerde bu oran her ne kadar düşürülse de, diğer araçlara göre hala dezavantajlı konumdadır.
  • Dizel araba modelleri, daha düşük beygir gücüne sahiptir.

Benzinli Araçların Avantajları ve Dezavantajları

Benzinli araç modelleri, dizel araçlar gibi oldukça tercih edilen arabalar arasında yer almaktadır. Benzinli araçlardaki enerji; benzin ile oksijenin tepkimeye girmesi sonucunda oluşur. Enerjiyle birlikte basınç oluşur ve böylelikle motor aktif bir şekilde çalışmaya başlar. Dizel ve benzinli araç farkı üzerinde bir anlatım yapmadan önce, benzinli araçların avantajlarına göz attığımızda;

  • Benzinli araçlar daha uygun bir fiyat aralığına sahiptir. Yakıt konusunda daha maliyetli oldukları için, satış fiyatında uygun seçenek imkanları sunulur.
  • Benzinli araçların motorları sessiz bir şekilde çalışmaktadır.
  • Benzinli araçlarda yakıt çok daha hızlı bir şekilde tepkimeye girer. Böylelikle araç, daha hızlı bir şekilde aktif olabilmektedir.
  • Benzinli araçlar bakım olanağından daha avantajlıdır. Bakım aralıkları birbirine çok yakın değildir ve getirdiği maliyet oranı da düşüktür.
  • Benzinli otomobillerde, motor bakım masrafları da daha düşüktür. Ayrıca; kolaylıkla LPG sistemli bir araca dönüşme avantajları bulunur.

Benzinli arabaların birçok avantajı bulunmaktadır. Kullanım kolaylığı sağlayan bu araçlar; maliyet konusunda da büyük avantajlar sunmaktadır. Fakat dizel araçlar gibi, benzinli araçların da dezavantajlı olduğu bazı durumlar bulunmaktadır. Bu durumlara ayrıntılı bir şekilde baktığımızda;

  • Benzinli bir araç daha uygun fiyata sahiptir fakat hızlı bir şekilde yakıt tüketimi yapabilmektedir. Bu sebeple ekonomi konusunda dezavantajlı bir konuma düşer.
  • Benzinli arabalar düşük tork değerine sahiptir. Düşük tork değerindeki bir araç, yük taşıma konusunda sorunlar yaratabilmektedir.
  • Araba satış piyasasına bakıldığında benzinli araçlara yönelim daha azdır. Olası ikinci el araba satış durumlarında, istenilen sonucun alınmamasına sebep olabilir.

Dizel ve Benzinli Araçların Farkları

Dizel ve benzinli araçlar; sundukları avantajlar ve farklı model seçenekleriyle birlikte birbirinden ayrılmaktadır. Araba satın almadan veya kiralamadan önce; dizel ve benzinli araçları ayrıntılı bir şekilde inceleyebilir ve ihtiyacınız olan aracı kolaylıkla seçebilirsiniz. Araçların benzin dizel karşılaştırma oranına bakıldığında; belli başlı konularda birçok farkları bulunmaktadır. Bu durum ise araçların avantajları ve dezavantajlarını daha net bir şekilde görmenizi sağlayabilir.

Emisyon Farkı

Dizel araçlar, benzinli araçlara göre daha az seviyede yakıt tüketirler. Benzinli araçların yakıt tüketme seviyesi, havayı daha fazla kirletecek seviyede olabilmektedir. Fakat yüksek tork oranına sahip olan dizel araçların; gerekli filtrelemesi yapıldığında daha zararlı hale gelebildiği de gözlemlenmektedir.

Yakıt Ücretleri

Araçlarda benzin dizel yakıt karşılaştırma durumu; en ön plana çıkan araştırmalardan birini kapsamaktadır. Çünkü yakıt tasarrufu, bir aracı her zaman daha öne çıkarmaya yeterlidir. Benzinli ve dizel araçlar arasında bu kıyaslama yapıldığında; dizel araçlar daha ön plana çıkmaktadır. Özellikle uzun yolculukta yarı yolda bırakmayan dizel araçlar; benzinli araçlara göre daha az yakıt kullanır.

Çekiş Gücü Farkı

Dizel araçlar, benzinli araçlara göre daha yüksek çekiş gücüne sahiptir. Yüksek tork değeriyle birlikte ağır yükleri kaldırma olanağı daha fazladır. Karavan ve benzeri yüklerin taşınması için de genellikle dizel araçlar tercih edilmektedir.

Bakım Ücretleri

Dizel ve benzinli araçların bakım yapılma aralıkları ve maliyetleri birbirinden farklıdır. Dizel araçla ve motorları daha sık bakım ihtiyacı duymaktadır. Aynı şekilde, yedek parçalarının bulunma olanağı ise benzinli araçlara göre düşüktür. Benzinli araçlar, bakım konusunda daha çok avantaj ve düşük maliyet fırsatı sunmaktadır.

Yıllık KM Farkı

Dizel ve benzinli araçların yıllık kullanım oranları farklıdır. Eğer yıllık olarak 15.000 KM üzeri bir kullanım olanağı isteniyorsa dizel araçlar tercih edilebilir. Uzun mesafeye sahip seyahatler ve sürekli kullanımlar için dizel araçlar ön plana çıkmaktadır. Fakat 15.000 KM altında bir kullanım mümkünse, benzinli araçlar tercih edilebilir.

Hız İmkanı

Motorların ağırlığı ve yakıt kullanma farkına göre hız aralığı da değişmektedir. Yakıt olarak kullandığı sıkıştırılmış gazdan ve ağır motorundan dolayı dizel araçlar, benzinli araçlara göre daha yavaştır.

Dizel Araç ve Benzinli Araç Tercih Sebepleri

Dizel mi benzin mi?” sorusunun cevabı; bir araçtan beklentilerinize ve ihtiyaçlarınıza göre değişmektedir. Yakıt oranları, bakım masrafları, motor gücü, hız aralığı ve yük taşıma kapasitesi gibi birçok unsur araç seçiminizi etkileyebilir. Daha hızlı ve sessiz çalışan benzinli araçlar düşük bakım masraflarını vaat ederken; dizel araçlar ise uzun süreli kullanım ve düşük yakıt oranları gibi birçok avantajı sunmaktadır. Rentiva’nın mevcut yapısında yer alan dizel ve benzinli araç seçeneklerinden dilediğinizi seçebilirsiniz. Farklı model fırsatları ve kolay ulaşım olanakları sayesinde istediğiniz aracı bulabilmenizi sağlayacaktır.

Rentiva Dizel Araç ve Benzinli Araç Modelleri

Rentiva bünyesinde yer alan kiralık dizel ve benzinli araçlar arasından; kriterlerinize göre karşılaştırmalar yaparak, kendi ihtiyacınıza uygun aracı seçebilirsiniz. Dizel benzinli karşılaştırma hesap aracı ile aradığınız aracı daha kolay bir şekilde bulabilmeniz mümkün.

  • Düşük yakıt tüketimine sahip ve konforlu sürüş imkanı sunan Dacia Duster 2021 modeli; dizel motoruyla birlikte uzun yolculuklara uygundur. ABS+AFU fren sistemleri ve elektronik denge özelliğine sahip olan araç ayrıca hava yastıklarıyla birlikte güvenli bir sürüş deneyimi sunmaktadır.
  • Citroen C3 2021 modeline sahip olan benzinli araç ise daha hızlı kullanım imkanı sağlamaktadır. Güvenli bir sürüş deneyimi imkanı sunmasının yanında güçlü bir şekilde çalışan bir motora da sahiptir.

Rentiva Benzinli Önerisi

Rentiva’nın sunduğu araçlar içerisinde, kriterlerinizi uygun benzinli aracı bulabilirsiniz. Farklı model ve marka seçeneklerine sahip olan Rentiva; sizler için birçok fırsatı sunmaktadır. Ford Tourneo Courier aracı; geniş alan seçeneği ve kullanım kolaylığıyla birlikte en çok tercih edilen benzinli araçlar arasında yer almaktadır. Gelişmiş sürüş deneyiminin yanı sıra geniş hacim olanağıyla birlikte yolculuklarınızda kolaylık sağlamaktadır. Ford Tourneo Courier ve diğer tüm benzinli araç modellerine ulaşmak için Rentiva’yı ziyaret edebilirsiniz.

Rentiva Dizel Araç Önerisi

Benzinli araçların yanı sıra dizel araç modellerini de Rentiva’da bulabilirsiniz. Uzun mesafe kullanımına uyumlu ve yük kapasitesi yüksek olan dizel araçlarla birlikte dilediğiniz yolculuğu yapabilirsiniz. Fiat Doblo 2020 modeliyle birlikte konforlu bir seyahat imkanına ulaşabilirsiniz. Geniş hacimli yapısıyla aileler için de kullanıma uygun olan araç; yüksek performansa ve yakıt tasarruf imkanına sahiptir.

Elektrikli Otomobillere Geçiş Süreci
Türkiye’de Üretilen Otomobil Marka ve Modelleri
Elektrikli Otomobillere Geçiş Süreci
Türkiye’de Üretilen Otomobil Marka ve Modelleri