Bursa, doğal güzelliklerinin yanı sıra gelişen sanayisi ile de dikkat çeken bir şehir olmayı başardı. Sanayi ve ticaret merkezi olan Bursa, ülkemizinde en büyük dördüncü şehri. İpeği, tekstil ürünleri, İznik çinisi, kestane şekeri, kebabı ve Uludağ ile turizm açısından da turizm konusunda oldukça etkili bir yer haline geldi. Büyük bir tarihe tanıklık etmiş olan Bursa’da gezilecek yerler ve mutlaka görülmesi gerekenleri bu yazımızda sizler için anlattık.
Hafta sonu Bursa’da keyifli bir zaman geçirmek isterseniz ihtiyacınız olan arabayı Rentiva.com'da kolayca kiralayabilirsiniz.
İşte Bursa’da gezilecek yerler;
Bursa gezilecek yerler açısından da oldukça zengin bir şehir. Hem tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olması hem de Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapmış olması nedeni ile Türkiye’nin en önemli şehirlerinden biridir. Tarihi yüzlerce yıl öncesine dayanan mekanlar, müzeler, doğal güzellikler, parklar ve tarihi eserler sayesinde Bursa yerli ve yabancı turistler için bir çekim merkezi konumunda. Şehir özellikle hafta sonu kaçamakları için güzel bir gezi alternatifi.
Hazırsanız Bursa turuna başlayalım.İşte Bursa’ya yolu düşenlerin mutlaka görmesi gereken yerler;
Ulu Cami
Bursa’nın en önemli tarihi yapılarının başında Ulu Cami geliyor. Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılan caminin inşasına 1396 yılında başlanmış olup yapı 1399 yılında tamamlanmıştır. Caminin dış görünümü sade sayılsa da iç görünümü etkileyicidir. Caminin her duvarında Allah’ın birliğini ifade eden Arapça “vav” harfi yazılıdır.
Kozahan
Bursa, hanları ile de ünlü olan bir şehrimiz. Hanların içinde en çok bilineni ise Ulu Camii yakınında yer alan Kozahan. Han, 1491 yılında dönemin Osmanlı padişahı 2.Bayezid tarafından Mimar Abdül ula bin Pulat Şah’a yaptırılmıştır. Günümüzde hanın üst katında ipek ürünleri satan birçok dükkan yer alırken, alt katında ise kafeteryalar yer almaktadır.
Bursa Kalesi
Kalenin günümüze ulaşan bölümü ile Saltanat Kapısı, Bursa’nın en tarihi yapılarından biri. M.Ö 7. yüzyıl’da Bursa’nın yer aldığı coğrafyaya yerleşen ve M.Ö. 327 yılında bağımsız bir krallık haline gelen Bithynialıların; Bursa Kalesi’ni milattan önce 1. yüzyıl’da inşa ettikleri düşünülmektedir.
Orhan Gazi ve Osman Gazi Türbeleri
Osmanlı Devleti’nin kurucusu olan Osman Gazi’nin Türbesi, Tophane semtinde yer alıyor. Osman Gazi; padişahlığı döneminde, bir Bursa kuşatması sırasında oğlu Orhan Bey’e şehir içindeki kubbeli bir yapıyı işaret ederek, öldüğünde buraya gömülmek istediğini vasiyet ettiği söylenir. Bursa’nın fethinden sonra Osman Gazi, Gümüşlü Kümbet adıyla anılan Sainte Elie adlı Bizans Manastırının şapeli üzerine yapılan türbeye gömülmüştür.
1281-1362 yılları arasında yaşayan ve Osmanlı Devleti’nin ikinci padişahı olan Orhan Gazi’nin mezarının bulunduğu türbe Osman Gazi Türbesi’nin hemen yanında yer alıyor. Türbe, Bursa’nın fethinden önce şehrin manastırı olarak kullanılan Sainte Elie manastırının bir bölümü üzerine yapılmıştır.
Irgandı Köprüsü
Üzerinde arasta (çarşı) bulunan Irgandı Köprüsü, 1442 yılında, Pir Ali oğlu Tüccar Muslihiddin tarafından Mimar Abdullah oğlu Timurtaş’a yaptırılmıştır. Floransa’nın Ponte Vecchio ve Venedik’inPonte Rialto, Bulgaristan’ın Osmanlı köprüleriyle birlikte Irgandı Köprüsü; dünya üzerinde yer alan dört arastalı köprüden biridir.