Araçlarda Klima Bakımında Nelere Dikkat Edilmeli?
23/11/2016, 00:00
Araçlarda Klima Bakımında Nelere Dikkat Edilmeli?

Yazın gelmesi ile birlikte araçlarda klima kullanımı da arttı. Sıcak havalarda hem aracı kullanan kişi hem de yolcular için klima sistemi büyük önem taşımaktadır. Araç bakımlarında genellikle geri planda bırakılan klima sistemi, kaliteli ve rahat bir yolculuk için oldukça büyük bir önem arz etmektedir. Araçlarınızda klima bakımını ihmal etmemeniz güvenli bir sürüş ve daha sonra klima bakımının yapılmaması nedeni ile oluşabilecek masrafların baştan önlenmesini sağlayacaktır. Araba klima bakımı yaptırırken dikkat etmeniz gerekenleri sizin için derledik.


Hava sıcaklıklarının artması ile sıklıkla kullanılmaya başlanan klima bakımının ihmali sonucu, klimada küf ve mantar oluşabilmektedir, söz konusu bakteriler klimanın kullanılmaya başlanması ile birlikte soluma yolu ile vücuda girerek hastalıklara neden olabilecektir. Alınacak önlemler ve klima bakımının zamanında yapılması ile havalandırma ile ilgili olabilecek sorunların önüne geçilebilir ve zamanında yapılacak kontroller sayesinde masrafların da önüne geçilebilecektir.

Rahat bir araç kullanımı için oldukça büyük bir önem taşıyan “klimanın bakımı nasıl yapılır?”, “klima bakımı hakkında bilmeniz gerekenler nelerdir?” tüm bu soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Klimanızı yılda 3 kez kontrol ettirin

Klima sisteminin sağlıklı ve düzgün bir şekilde çalışması için yılda 3 kez klimanızın kontrollerini ve klima bakımınızı yaptırın. Genellikle yolculuk esnasında radyatörün taş ve ya çarpmalar sonucu zarar görmesi halinde zamanında müdahale yapılmaması halinde daha büyük masraflara neden olabilecektir. Zamanında yapılan kontroller ile bu masrafların önüne geçebilirsiniz.

Klimayı çalıştırmadan önce camları açarak içerideki sıcaklığı azaltın

Gün içerisinde güneş altında bekleyerek ısınan araçta, klimanın direk çalıştırılması yakıt tüketiminin artmasına ve aynı zamanda aracın içinin daha geç soğumasına neden olacaktır.  Bu nedenle araca bindikten sonra birkaç dakika boyunca camları açarak araç içerisindeki sıcak havanın dışarıya çıkmasını sağlamak daha etkili olacaktır.

Aracınızı çalıştırırken veya kapatırken klima sistemini kapalı tutun

Arabanızı çalıştırırken veya stop ederken klima sisteminizi kapalı tutmanız olası hasarların önüne geçecektir. Klima kompresöründe yer alan pistonlar, yağ çökmesine bağlı olarak zarar görebilir bu nedenle klimanızı kapalı tutarak söz konusu hasarların önüne geçebilirsiniz.

Aracınızdan inmeye yakınken klimayı kapatın

Seyahat halinde klima kullanmanız halinde aracınızı park etmenize az bir süre kala klimayı kapatarak sadece havalandırmayı çalıştırmanız, petekleri kurutarak klima peteğinde bakteri oluşmasının önüne geçecektir.

Hava giriş kanallarını kontrol edin

Klimanızın hava giriş kanallarının kuş pisliği, kıl vb. gibi nedenlerle tıkanmaması için hava kanallarının temizliğini belli periyotlarla kontrol edin.

Klimanızdan gelen kokunun nedenini belirleyin

Eğer klimanız kapalı konumdayken aracın içinden koku geliyorsa sorun muhtemelen araç içerisinden kaynaklanmaktadır. Ancak klima açık konumdayken koku geliyorsa bu muhtemelen fan kaynaklı bir sorundur ve klimanız için bakım zamanının geldiğini gösterir.

Klima gazı ve kompresör yağı kullanımına özen gösterin

Arabanın gazının yanlış kullanımı, klima sisteminizin hasar görmesine neden olacaktır. Söz konusu hasarları önlemek için, klima kompresöründe belirtilen gazı kullanmalısınız. Klima kompresöründe kullandığınız yağ da klima gazının niteliğine uygun olmalıdır.

Evaparatör temizliğine dikkat edin

Evaparatör klima sistemine yer alan nemli bir bölgedir ve burada toz zerreciklerinin birikmesi zamanla bakterilerin oluşmasına neden olacaktır. Bu nedenle evaparatör temizliğinde anti- bakteriyel sprey kullanılması oluşabilecek küf, mantar ve bakterilerin önüne geçecektir.

Klimanızı kış aylarında da çalıştırın

Kış aylarında hafta en az bir kez 15-20 dk. Klimanızı çalıştırmanız, klima motorunun devir daim etmesini ve sağlıklı kalmasını sağlayacaktır. Kış aylarında bakımı ihmal edilmeyen klimalar yaz aylarında da daha iyi bir performans sergileyecektir.

6 ayda bir yetkili serviste kontrollerinizi gerçekleştirin

Klima gazınız ile ilgili sorunlar ve klima bakımınız için en az 6 ayda bir klima bakımını yaptırmanız oluşabilecek hasarların ve buna bağlı olarak doğacak masrafların önüne geçecektir.

Yeni blog yazılarımızdan, Rentiva.com avantaj ve fırsatlarından haberdar olmak için bizi takip etmeyi unutmayın.

https://www.facebook.com/rentivacom/

https://www.instagram.com/rentivacom

2016'nın En iyi Elektrikli Otomobilleri
2016'nın En iyi Elektrikli Otomobilleri