Araç kiralama hususunda dikkat edilmesi gerekenler oldukça önemli bir yerdedir. Peki araba kiralamak için gerekenler nelerdir? Araba kiralarken nelere dikkat etmemiz gerekir? Tüm sorularınızın cevapları rehberimizde!
Araç Kiralarken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Araç kiralamak, en az araç almak kadar önemlidir. Araç kiralama sırasında özellikle dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar bulunmaktadır. Öncelikle araba kiralamadan önce ihtiyaçlarınızı gözden geçirin. Arabada kaç kişi olacağı, arabayla nereye gideceği gibi detaylar araba kiralama sırasında oldukça önemlidir. İhtiyaçlarınız doğrultusunda size en uygun olacağını düşündüğünüz arabayı kiralamaya karar verebilirsiniz.
Sonrasında dikkat etmeniz gereken diğer unsur kiralamak istediğiniz arabanın yaşıdır. Çok eski bir arabayı kiralamak size bazı sorunlar ve masraflar yaşatabilir. Diğer bir dikkat etmeniz gereken konu arabayı kiraladığınız firmadır. Araba kiralama firmalarının güvenilir olması sizin güvenliğiniz açısından oldukça önem arz etmektedir. Bunlar araba kiralamak için gereken şartlar arasında yer almaktadır.
Firma güvenilirliği ile aynı doğrultuda önem taşıyan bir diğer husus ise kiralamayı düşündüğünüz arabanın sigorta ve kaskosudur. Sigorta ve kaskosu olmayan bir araba kesinlikle ama kesinlikle kiralanmamalıdır. Bu yüzden araba kiralama sırasında sözleşme ve sigorta dikkatlice incelenmeli ve okunmalıdır. Aksi halde sigortası yapılmamış veya yenilenmemiş araçlar herhangi bir kazada size yüklü miktarlarda bedel ödetebilir. Araç sözleşmesi ise genelde okunmayan ve arka planda kalan bir evraktır. Fakat araç kiralama sözleşmesinde aracın teslimatına dair gerekli bilgiler ve firmanın sizden beklentileri yer almaktadır. Bu sözleşmede yazan bilgileri bilmemekten kaynaklanan bir sorun yaşamamak için kiralama esnasında araba kiralama ile ilgili resmi evrakların dikkatli bir şekilde imzalanması önemlidir.
Hangi arabayı hangi şirketten kiralayacağınıza karar verdikten ve de araba kiralama ile ilgili evrak işlerini tamamladıktan sonra arabayı teslim aldığınız sırada dikkat etmeniz gereken unsurlar da vardır. Öncelikle arabayı teslim alacağınız sırada, arabayı detaylıca incelemeniz gerekir. Bagajından iç aksesuarlarına kadar arabanın her yerine detaylıca bakın. Bunun çok vakit alacağı düşüncesi ile bunu dikkatsizce yapmaktan ya da hiç yapmamaktan kaçının. Çünkü arabada daha önceden bulunan bir hasar arabayı teslim edeceğiniz sırada hasardan siz sorumluymuşsunuz gibi algılanabilir. Bu yüzden önlem almakta fayda vardır. Eğer kontrol sırasında herhangi bir hasar tespit ederseniz bunu yetkiliye bildirerek not almasını rica edin.
Son olarak ise arabayı kullanmaya başlamadan önce yakıt seviyesine bakın ve arabanın içinde ne kadar yakıt olduğunu not edin. Çünkü arabayı teslim ederken yakıt seviyesi sizin arabayı aldığınız zamanla aynı olmalıdır. Eğer araba tesliminde yakıt seviyesi arabayı kullanmaya başladığınız dönemki yakıt seviyesinden fazla ise araba kiralama firmaları bunun için para ödemez. Bu yüzden bu da sürücünün dikkat etmesinde fayda olan önemli bir detaydır.
Kendinize En Uygun Aracı Nasıl Seçersiniz?
Kendinize en uygun aracı seçme aşaması karışık hatta bazen göz korkutucu gelse de aslında o kadar zor değildir. Araba kiralamadan önce birkaç önemli detayı düşünmeniz ve ona göre hareket etmeniz yeterlidir.
- Kullanım Amacını Belirleyin: Kiralık araba birçok farklı nedenden dolayı tercih edilebilir. Ve bu tercihlere uygun araba seçmek her zaman en iyisi olacaktır.
- Arabada Olacak Kişi Sayısı: Araba kullanılırken arabada ortalama kaç kişi bulunacağı da seçim için en önemli detaylardan biridir. Ailenizle bir tatile giderken kullanacaksanız kaç kişilik bir aile olduğunuz, arkadaşlarınızla bir etkinliğe giderken kullanacaksanız kaç kişilik bir grupla gideceğiniz önemlidir. Böylece yolculuğunuz boyunca herkes için daha rahat ve güvenli bir geziyi garantilemiş olursunuz.
- İş Amacıyla Araba Kiralama: Eğer işiniz için araç kiralamak istiyorsanız yaptığınız işe göre araba seçmelisiniz. Özellikle taşımacılık gibi işler için ruhsatında “ticari” yazan, uygun büyüklükte ve sürüşü kolay araçlar seçmenizde fayda vardır. Her türlü ihtiyacınıza ve her türlü seçene uygun arabayı Rentiva’dan bulabilirsiniz.
Araç Kiralama Şartları Nelerdir?
Araç kiralamak için sürücü yaşı, ehliyet süresi gibi çeşitli şartları karşılayabilmek gerekmektedir. Bu şartlar ayrıntıları ile aşağıda maddelenmiştir.
Sürücü Yaşı
Araba kiralamanın şartlarından ilki yaştır. Ehliyet alma yaşı 18 olsa da araba kiralama yaşı 21 olarak belirlenmiştir. 21 yaşın altındaki kişiler araba kiralayamazlar.
Ehliyet Süresi
İstanbul ilinde sokağınızda kiralık araba bulabilme fırsatını sağlayan Rentiva’dan araba kiralayabilmek için en az iki yıllık bir ruhsatınızın olması gerekmektedir.
Ek Sürücü
Kiralanan araç birden fazla kişi tarafından kullanılabilmektedir. Ek sürücü ile araç kiralamak ise çok kolay. Yapmanız gereken tek şey kiralamayı tercih ettiğiniz araca kiralama isteği gönderirken ek sürücü paketi satın almak ve ek sürücü ile ilgili sizden istenecek olan bilgileri eksiksiz girmek. Böylece ek sürücü de kasko sigortası kapsamına girmiş olur. Bunların yanında ek sürücünün de en az 21 yaşında olması ve en az 2 yıllık ehliyetinin olması gerekmektedir.
Araç Kiralama Süresi
Rentiva’da ihtiyacınıza uygun arabayı saatlik, günlük, haftalık veya aylık olarak kiralayabilirsiniz. Araç kiralama bedelleri tüm süreler için araç detayında verilmektedir.
Kilometre Sınırı
Standart olarak Rentiva kiralamalarında 1-3 gün arasında günlük 300 km hakkınız bulunur. 3 gün ve üzeri tüm kiralamalarda ek olarak günlük 100 km hakkınız bulunur. Sonuçta 3 günlük kiralama yapan bir kişinin 900 km, 4 günlük kiralama yapan bir kişinin 1000 km hakkı bulunur.
Ödeme Yöntemleri
Araç kiralama işleminizi tamamlayabilmeniz için isteğiniz onay aldıktan sonra sistem üzerinden kredi kartı ile ödeme yapmanız gerekmektedir. Kredi kartı dışında herhangi bir ödeme yöntemi kabul edilmez. Eğer kredi kartı kullanıcısı değil iseniz bir yakınınızın kredi kartı ile ödeme yapabilirsiniz. Kredi kartının adınıza kayıtlı olması zorunlu değildir.
Depozit / Provizyon
Kiraladığınız aracı kullandığınız süre boyunca oluşabilecek trafik ve park cezaları, eksik yakıt, kilometre aşımı ve bunun gibi diğer olaylar için teminat alınması gereklidir. Bu teminat için kredi kartına provizyon denilen bir işlem uygulanmaktadır. Kiralama işlemlerinde provizyon ücreti tüm marka ve model arabalar için aynıdır. Bunun yanında provizyon bedeli aracı kiralayan kişinin yaşına göre farklılık gösterir. Provizyon bedeli 24 yaş altı bireyler için 500 TL, 24 yaş ve üzeri bireyler için 250 TL’dir.
Kasko / Sigorta
Kiralık araçların tümü kullanım süresince oluşabilecek her türlü kaza ve diğer olumsuz olaylara karşı arabanın tam değerini kapsayacak şekilde sigorta güvencesi ile kaskolanır. Araç sigortalarında 1000 TL’lik muafiyet bulunmaktadır. Kiracının sebep olduğu hasar durumunda ilk 1000 TL’den kiracı sorumlu olmakla birlikte ilk 1000 TL’lik masrafın sonrasında kasko devreye girer.
Teslim ve İade
Kiralanan araç yalnızca belirtilen adresten alınmalı ve yine belirtilen adrese teslim edilmelidir. Kiralama için vale talebinin olmadığı durumlarda araç sahibinden alınmalı ve yine sahibine teslim edilmelidir. Aracı teslim alırken aracın dört bir yanının, yakıt ve km göstergesinin fotoğrafı çekilmeli ve kiralama sonrasına kadar bu fotoğraflar saklanmalıdır.
Kiralama Başlangıç ve Bitiş Kodu
Kiralama başlangıcının takip edilebilmesi için araç teslim alınmaya gelindiğinde kiracı kendisine SMS ile gelen kodu araç sahibine vermelidir. Araç sahibinin kodu sisteme girmesi kiralama sürecinin başladığı anlamına gelir. Kiralama sonunda ise araç sahibine aracın teslim edildiğinin takip edilebilmesi için araç sahibi kendisine SMS ile iletilen kodu kiracıya vermelidir ve kiracı kodu sisteme girmelidir.
HSG / OGS - Otomatik Geçiş Ücreti
HSG / OGS kullanıldığı kadar araç iadesinde tahsil edilir. HSG/ OGS hiç kullanılmamışsa herhangi bir ücret tahsil edilmez.
Araç Kiralama İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Araç kiralamak için gerekli belgeler vardır. Araç kiralarken istenen belgeler şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Ehliyet fotokopisi,
- Kimlik fotokopisi,
- Yurtdışından iş veya tatil amaçlı gelenler için pasaport fotokopileri,
- Yedek ehliyet fotokopisi.
Bireysel Araç Kiralamak İçin Gerekli Evraklar
Bireysel araç kiralamak için gerekli evraklar aşağıda verilmiştir.
- Sürücü belgesi ve ehliyet,
- Nüfus cüzdanı,
- Kimlik kartı,
- Turistler için pasaport,
- Kimlik belgesi kayıp veya yenilenme aşamasında olanlar için geçici kimlik belgesi,
- Kredi kartı,
- İkametgâh belgesi,
- İmza beyannamesi.
Kurumsal Araç Kiralamak İçin Gerekli Evraklar
Kurumsal araç kiralamak için gerekli evraklar aşağıda verilmiştir.
Ticari şirketler:
- Vergi levhası,
- Ticari sicil gazeteleri,
- Son döneme ait mizan,
- Mizan'ın olmaması durumlarında geçici beyanname,
- Son yıllara ait bilanço,
- Son yıllara ait gelir tabloları,
- Firma ya da ortaklarına ait taşınır- taşınmaz senetlerinin fotokopileri,
- Son üç aylık yetki belgesi ve sözleşmeye imza atacak kişilerin adları geçen ticaret sicil gazetesi,
- Kurum adına imza atacak kişilerin kimlik kartı fotokopileri
- Yönetimin aldığı kiralama kararının fotokopisi
- Son ortaklık yapısını ve kuruluşunu gösteren ticaret sicil gazetesi
Şahıs şirketleri:
- Vergi dairesinden onaylı bilanço ve gelir tabloları
- Son üç ay içinde hazırlanmış mizan veya geçici beyannameler
- Son yıla ait vergi levhası
- Kiracı adına kayıtlı tapu senetleri ve varsa arsa araç ruhsat fotokopileri
- İmza beyannameleri ile kimlik kartı fotokopileri