Alarm sistemi, otomobillerde aracın kendisini, parçalarını veya araç içerisinde bulunan eşyaları korumak için uygulanan bir sistemdir. Alarm sistemi, hırsızlık tehdidi anında yaydığı yüksek ses sayesinde araç sahibini uyarır.
Peki “Araç alarm Sistemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler nelerdir?”, “Alarm sisteminde nelere dikkat edilmelidir? gibi araçların alarm sistemleri hakkında sıkça sorulan soruları bu yazımızda sizler için cevaplamaya çalışacağız.
Alarm satın alırken nelere dikkat etmeli?
Araç sahipleri alarm sistemi almadan önce mutlaka firmanın Sanayi bakanlığı ve TSE onayı alıp almadığını kontrol etmelidir. Bunlara ek olarak firmanın “servis yeterlilik belgesi” yok ise araçlarını firmaya teslim etmemelidirler. Alar sistemini sağlayacak olan firmanın ISO 9000 standartlarına uygun olması da önem arz etmektedir.
Alarm montajı yapılırken otomobilin elektrik donanımın zarar görme ihtimali var mı?
Eğer alarm sistemi için hizmet aldığınız firma yeterlilik sertifikasına sahip ise aracın ABS, airbag vb donanımına zarar vermesi mümkün değildir.
Motor bloke eden alarm nedir?
Alarm sistemlerinin bazılarında kumanda aracılığı ile aracın motoru bloke edilebilir. Ancak kumandanın seyir halinde yanlışlıkla kullanılması yada belli bir mesafe ile sınırlı olduğu için çok fazla tercih edilmiyor.
Alarm sistemlerinde hangi fonksiyonlar bulunur?
Alarm fonksiyonları; darbe modülü, kapı-kaput-bagaj koruması, iç koruma, uyarıcı lamba, panik butonu, şarjlı siren, sürüş emniyeti, cam kapatma gibi özelliklere sahiptir.
İç korumalı ve iç korumasız alarm nedir?
Alarm sistemi araçların içerisindeki olası hareketleri sensörler sayesinde algılar. Bazı alarm sistemleri ise sadece kaput, bagaj kapağı ve kapılarda yer alan sensörler aracılığı ile araca söz konusu noktalardan gelen müdahaleleri algılar. İç korumalı ve dış korumasız alarmların özellikleri bu şekildedir.
Alarm yanlışlıkla iptal edilirse ne yapmak gerekir?
Alarm sisteminin yanlışlıkla iptal edilmesi durumunda araca kısa süre içerisinde bir müdahale olmaz ise alarmı tekrar geri alma özelliği ile alarm yeniden aktifleştirilebilir.
Immobilizer otomobil hırsızlığına karşı yeterli bir önlem midir?
Immobilizer sistem aracın kendi kontak anahtarı olmadan çalıştırılması durumunda, belli elektriksel devreleri keserek kontrolü sağlar. Ancak tam anlamı ile yeterli bir sistem değildir.
Araca çalıştırılmadan bir zarar verilmesi, parçasının sökülmesi yada araç içerisinde bulunan bir eşyanın çalınması gibi durumlarda yetersiz kalmaktadır.
Yeni blog yazılarımızdan, Rentiva.com avantaj ve fırsatlarından haberdar olmak için bizi takip etmeyi unutmayın.