Yaz aylarında otomobillerde hararet sorunu sıklıkla görülmektedir. Araçta sıvı kaybının olması, yüksek devirle kullanması gibi pek çok unsur motorun hararet yapmasına neden olabilir. Peki motor hararet yaparsa ne yapılmalı? Araba hararet yaparsa nasıl müdahale edilmeli sizler için anlattık.
Motorun Hararet Yapmasının Nedenleri
- Radyatör peteklerinin tıkanması, radyatörde suyun azalması,
- Vantilatör kayışının gevşek veya kopuk olması,
- Termostatın arızalı olması,
- Motor yağının azalması, motor soğutma suyu kanallarının tıkalı olması,
- Uygun vites ve hızda gidilmemesi,
- Otomatik fanın arızalı olması
- Arabanın soğutma fanının bozulmuş olması
- Radyatörde tıkanma
Motor soğutma sistemi borularında tıkanma gibi unsurlar aracın hararet yapmasının nedenleri arasındadır. Ek olarak;
- Araçta ısı göstergesi çalışmıyorsa ısı müşiri arızalı olabilir.
- Motor, çalıştıktan sonra çalışma sıcaklığına gelmiyorsa kalorifer hortumlarında kaçak olabilir.
- Motor ısısının aniden yükselmesinin sebebi kayış kopması olabilir.
Peki, araba hararet yaparsa nasıl müdahale edilmeli?
Araba hararet yaparsa öncelikle aracın uygun bir yere çekilmeli sonrasında da motorun soğuması beklenmelidir. Soğutma suyu kapı açılmaya çalışılmamalıdır. Eğer içerisindeki su 100 derecenin çok üzerinde ise, çıkış noktası bulduğu an patlamaya neden olacaktır. Araba soğuduktan sonra soğutma suyu kabını açarak temiz su eklemelisi yapmalısınız. Kullandığınız su içme suyu olmalıdır. Sonrasında aracı çalıştırın. Belli seviyeye kadar su ekleyerek motorun suyu devir daim etmesi beklenmelidir. Belirli bir süre çalıştıktan sonra hararet seviyesinde anormal bir artış yoksa yolunuza devam edebilirsiniz. Eğer hararet seviyesinde kısa sürede yine bir artık söz konusuysa, bu üst kapak contanızı yandığı anlamına gelmektedir. Bu durumda yetkili bir kişiden destek almanız gerekir. Aracınızın en yakın servise çekilmesini sağlamalısınız. Aksi halde aracınızda kalıcı hasarlar oluşabilir ve ciddi masraflara yol açabilir.
Motor ısınması durumunda;
Radyatöre konacak suyun seviyesi peteklerin üzerinde olmalıdır. Çok sıcak motora rölantide çalışırken ılık ve kireçsiz su konur. Motor bloğundaki su kanalları pastan ya da kireçten tıkanmış ise motor fazla ısınır. Radyatöre konacak suyun içilecek temizlikte ve temiz su olması gerekir. Su olduğu halde motor fazla ısınıyorsa, termostat arızalıdır.
Donmayı önlemek için radyatöre antifriz ilave edilir. Termostatı sökülmüş motor, gereğinden soğuk çalışır aşınmalar artar ve verim düşer.
Motorun çok sıcak çalıştırılması motoru çekişten düşürür. Motor çok sıcakken radyatöre soğuk su konursa silindir kapağı ve blok çatlayabilir.
Çok sıcak bir motorda radyatör kapağı ıslak bir bezle tutulup hafifçe gevşetilir ve buhar tamamen atılınca radyatör kapağı açılır.
Yeni blog yazılarımızdan, Rentiva.com avantaj ve fırsatlarından haberdar olmak için bizi takip etmeyi unutmayın.