Alarm sistemi, otomobillerde aracın kendisini, parçalarını veya araç içerisinde bulunan eşyaları korumak için uygulanan bir sistemdir. Alarm sistemi, hırsızlık tehdidi anında çevreye yaydığı yüksek ses sayesinde caydırıcı bir etmen olarak kullanılır.
İşte arabanızın güvenliği için kullanabileceğiniz alarm sistemi çeşitleri ve özellikleri;
Araba Alarmı Kapı Sensörleri
Bu tür alarm sisteminde arabanın herhangi bir kapısı, ön kaput veya bagaj kapısı açıldığında alarm tetiklenir.
Kapılarda bulunan anahtar mekanizması ile kapı veya bagaj açıldığında ışık yanması sağlanabilir. Alam sistemi ise bu sürece ek bir bağlantı olarak düşünülebilir. Kapılar açıldığında kontrol ünitesine elektrik sinyali gönderir ve hırsızlık ihtimaline karşı araç sahibini uyarır.
Bu sistemde hırsızın camı kırması vb ihtimallere karşı ise güvenlik açığı bulunmaktadır.
Araba Alarmı Şok Sensörleri
Şok sensörleri aracınıza birinin vurması, itmesi veya hareket ettirmesi durumunda devreye girer. Söz konusu durumlarda kontrol ünitesine araçta bir hareket olduğuna dair sinyal gönderir ve eylemin yoğunluğuna göre siren çalar yada alarm tam olarak devreye girer.
Şok sensörü, farklı tasarımlardan oluşmaktadır. Kullanılan yöntemlerden biri uzun ve esnek metal bir kontağın başka bir metal kontak üzerine yerleştirilmesi ile elde edilir. Bu kontaklar birbirine dokunduğunda elektrik akımı başlar ve araçtaki sarsıntı esnek kontağın dalgalanıp diğer kontağa dokunmasını sağlayarak alarm sistemini devreye sokar.
Bu sistemde aracın maruz kaldığı sarsıntının yoğunluğunun ölçülemiyor oluşu yanlış alarmlara sebebiyet vermektedir.
Şok sensör üç ana kısımdan oluşur;
- Bir silindir muhafaza içinde ana elektrik kontağı
- Silindir muhafazanın içinde birçok küçük elektrik kontağı
- Silindirin içinde serbestçe dolaşabilen bir metal top.
Birçok modern alarm sisteminde şok sensörleri birincil hırsız alarm sensörleri olarak kullanılmaktadırlar.
Araba Alarmı Pencere ve Basınç Sensörleri
Pencere ve basınç sensörünün bulunduğu alarm sistemlerinde hırsızların camı kırıp araca müdahale etmesi durumuna karşı önlem alınması sağlanır.
Pencere sensöründe kontrol paneline bir mikrofon bağlanır. Mikrofon hava basıncındaki değişimi ölçer ve bunu elektrik akımına dönüştürür. Cam kırılma sensörü kendi özel ses frekanslarına sahiptir. Mikrofon bunu elektrik akımına çevirir ve sinyal kontrol ünitesine gönderilir.
Basınç Sensörleri
Aracınızın camı kırılarak yapılan hırsızlığı tespit etmenin bir diğer yolu ise içerideki hava basıncını ölçmektir. Kapı açıldığında veya pencereler zorlandığında iç ortamdaki basınçta değişim meydana gelir. Hava basıncında meydana gelen bu dalgalanmalar ise hoparlörler ile algılanabilmektedir. Bir hoparlör iki ana kısımdan oluşmaktadır;
- Geniş, hareketli bir koni
- Koniye tutturulmuş ve doğal mıknatıslar tarafından çevrelenmiş elektromıknatıslar.
Basınç sensörleri, cam kırılma sensörleri ve kapı sensörleri aracın içine giren kişileri daha iyi bir şekilde tespit edebilmektedirler.
Araba Alarmı Hareket ve Eğilme Sensörleri
Çevresel tarayıcıya sahip araç sistemleri, aracın etrafında olup biteni takip edebilir. En çok kullanılan çevresel tarayıcılar radyo alıcı ve vericisi içeren basit radar sistemleridir. Verici radyo sinyali yayar ve alıcı yansıyan radyo sinyallerini alır. Bu bilgiye dayanarak radar cihazı çevredeki nesnelerin mesafesini tanımlayabilir. Bu sistem aracınızın çekici ile bir yere götürülmesi vb. durumlara karşı daha iyi bir işlev görecektir.
Uyarı Sistemleri
Gelişmiş alarm sistemleri bir hırsız tehlikesi tespit ettiğinde oldukça güçlü bir ses çıkararak hırsızı engelleyebilmektedir. Bazı araç sistemleri ise birinin aracınıza olağandan daha yakın durması halinde önceden kaydedilmiş mesajlarla uyrıda bulunarak caydırıcı olabilmektedir.
Kumandalar
Araba alarm sistemi Kumandalar sayesinde uzaktan komutlar gönderilerek kontrol edilebilmektedir. Uzaktan kumandalar araç alarm sistemini açıp kapatır. Aracın kapısı kapattıktan ve aracın dışına çıktıktan sonra bir butona basılarak alarm devreye alınabilir ve tekrar araca binileceği zaman bir butona basılarak alarm devreden çıkarılabilir.
Uzaktan kumandalar sayesinde aynı zamanda araç kapıları açılıp kapatılabilir ve araç ışıklarının kontrolü de sağlanabilir. Gönderilen sinyaller sadece o araca özel olacak şekilde kodlanır.