ABS Arızaları Neden Kaynaklanır?
23/11/2016, 00:00
ABS Arızaları Neden Kaynaklanır?

ABS, bir fren sistemine verilen ismin kısaltmasıdır. Açılımı ise: AntiLock Braking System'dir. ABS fren sisteminde yavaşlamak için frene bastığınızda ABS kontrol modülü, ABS hız sensöründen gelen bilgiyi okuyarak fren balatalarına basınç gönderir. Normal frenlerden farklı olarak saniyede 18 ile 30 defa arasında fren disklerine “bas-bırak” şeklinde bir baskı uygulanır ve böylelikle tekerleklerin kitlenmesi önlenir. ABS hız sensörü ve ABS kontrol modülü olmak üzere toplamda 2 parçadan oluşmaktadır.

ABS Fren Sistemi


  • Direksiyon kontrolünün sürücüde olması
  • Otomobilin sağa sola savrulmasını engellenmesi
  • Normal fren sistemine göre %10'luk bir fren mesafesi gibi avantajlar sağlar.

Eğer aracınızın gösterge panelinde ABS ışığı sürekli yanıyorsa

  • Fren lambalarının bozulması.
  • Tekerlek hız sensörlerinin zarar görmesi.
  • ABS modülünün zarar görmesi şeklinde 3 farklı ABS arızası nedeni ile ışık yanıyor olabilir.
  • ABS fren sistemi genellikle ABS fren modülünden kaynaklanan arızalardan dolayı çalışmaz hale gelebilir.Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden Abs modülünün tamiri yapılmalıdır.

Mobil Oto Servis’te ABS fren modülü nasıl değiştirilir?

Öncelikle değişimi yapılacak olan ABS modülü belirlenir. Ardından sökülen sensörlerden herhangi birisinin yuvası özel spreylerle temizlenerek herhangi bir oksitlenme durumuna karşı kontrol edilir. Daha sonra yeni sensör kutusundan çıkartılarak soketli olan yuvasına takılır. Daha sonra fren hidrolik yağı tamamen yenilenerek fren havaları alınır. Ardından otomobille ABS arızasının devam edip etmediğini denemek için test sürüşü yapılır. Test sürüşü ardından ABS arızası devam etmiyorsa fren balatası ve disklerinin son kontrolleri yapılır. Herhangi bir sorun olmadığına karar verildiği zaman ABS modülü değişimi tamamlanır.

Kullandığınız fren sistemi ve buna uygun bakımları mutlaka ihmal etmeden yapmanız can ve mal güvenliğiniz için büyük önem taşımaktadır. Eğer araç bakımı, vergisi gibi dertlerle uğraşmak istemiyorsanız araya ihtiyacınız olduğu an size en uygun kiralık aracı, Rentiva'da kolayca bulabilirsiniz.

Yeni blog yazılarımızdan, Rentiva.com avantaj ve fırsatlarından haberdar olmak için bizi takip etmeyi unutmayın.

https://www.facebook.com/rentivacom/

https://www.instagram.com/rentivacom

2016'nın En iyi Elektrikli Otomobilleri
2016'nın En iyi Elektrikli Otomobilleri