Arabaların motor ve diğer donanım aksamları dönem dönem arızalanabilir. Bu arızaların bir kısmını anlayabilmek için profesyonel olmak ve servise gitmek gerekir. Bazı durumlarda ise verilen uyarı lambaları ile arızayı anlayabilirsiniz.
Araba arıza işaretleri ile arabanızın herhangi bir aksamında arıza olup olmadığını anlayabilirsiniz. Bu nedenle bu ikaz lambalarına dikkat etmeniz gerekir ve olası bir ikazda da önlem almanız iyi olacaktır. Örneğin arabanın motorunda sorun olduğunda, lastik basıncı düştüğünde sizi uyararak önlem almanızı sağlamaktadır. Peki önemli ikaz uyarı lambaları nelerdir ve ne anlama gelir?
İşte 7 Önemli Araba İkaz Lambası ve Anlamları
Sizler için derlediğimiz 7 önemli araba arıza lambası ve anlamları.
1. Motor İkaz Lambası
Bu ikaz lambası yandığında mutlaka kontrol etmelisiniz. Bu uyarı motorunuzda olabilecek büyük bir sıkıntıyı işaret edebilir. Bu nedenle bu uyarıyı gördüğünüzde en kısa sürede servise gitmeniz önerilmektedir. Unutmayın, küçük problemelere alacağınız önlemler büyük problemleri önleyecektir.
2. Yağ Basınç İkaz Lambası
Yağ uyarı lambası, bir arabada karşılaşacabileceğiniz en büyük problemelerden biridir. Çünkü yağ arızası farklı problemler ortaya çıkarabilir. Motorunuza öldürmeye kadar uzanan bir süreçle karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle bu ikazı gördüğünüzde en kısa sürede aracınızın motorunu durdurun ve yağını kontrol edin. Mümkünse daha büyük sorunların önüne geçmek için de servis çağırmanız en doğru seçim olacaktır.
3. Fren İkaz Lambası
Yine en önemli ikaz lambalarından biri olan fren ikaz lambası, frenlerinizde bir problem olduğunu gösterebileceği gibi el freninizi çekili bıraktığınızı da belirtiyor olabilir. Önce el freninizi kontrol etmeniz sonrasında ise ikaz devam ediyorsa aracı durdurmanız yol yardımını arayarak en yakın servise gitmeniz uygun olacaktır. Bu ikaz fren hidroliğinizin düşük seviyeye indiğini gösterebileceği gibi fren balatalarınızda bir sorun olduğunu da gösterebilir.
4. Akü İkaz Lambası
Akü ikaz ışığı, akünüzün şarjının bittiğini gösterebileceği gibi bunun yanında birkaç problemi daha ortaya çıkarabilir. Yine en kısa sürede çözmeniz gereken problemlerin başında gelmektedir. Örneğin arabanızı durdurup motoru kapattığınızda akünüz bitmişse bir daha çalıştıramayabilirsiniz. Gece yola çıktığınızda farlarınız çalışmayabilir. Bu gibi durumlar için ikaz ışığını gördüğünüzde akünüzdeki problemi gidermelisiniz.
5. Hararet İkaz Lambası
Belki de sürücülerin en çok bildiği ikaz lambalarından olan hararet ikaz lambası, motorunuzun çok sıcak çalıştığını ya da yeterli suyu olmadığını ifade ediyor olabilir. Bu önemli bir ikaz lambasıdır. Çünkü aracınızı bu şekilde kullanmaya devam ederseniz motorunuzu kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu nedenle bu ikazı gördüğünüzde aracınızı sağa çekerek rölanti bir şekilde birkaç dakika beklemeniz, ikaz lambası söndükten sonra da suyunu kontrol etmeniz önerilmektedir.
6. Lastik Basıncı İkaz Lambası
Lastik basıncı ikaz lambası, son yıllarda araç üreticileri tarafından zorunlu olarak araçlara koyuldu. Bu sensör sürekli olarak lastiklerinizin hava miktarını kontrol eder ve olası düşüşlerde uyar verir. Düşük lastik basıncı frenlemeyi ve viraj almayı olumsuz yönde etkileyebilir ve basınçtaki ani düşüş, yüksek hızda tehlikeli bir patlamaya neden olabilir. Bu nedenle bu ikazı aldıktan sonra lastiklerinizi kontrol etmeniz ve gerekirse hava basmanız önerilir.
7. Emniyet Kemeri İkaz Lambası
Emniyet kemeri ikaz lambası aracın ön koltuğunda oturan yolcuların emniyet kemerlerini takmamaları durumunda ortaya çıkar. Emniyet kemeri bilinen en önemli güvenlik elemanlarından biridir. Bu nedenle bu kurala uymanız ve kemerinizi takmanız önerilir. Kazalarda hayatta kalmanızı sağlayabilir. Bu nedenle emniyet kemerinizi mutlaka takmalısınız.
Yeni blog yazılarımızdan, Rentiva.com avantaj ve fırsatlarından haberdar olmak için bizi takip etmeyi unutmayın.
https://www.facebook.com/rentivacom/
https://www.instagram.com/rentivacom