10 Adımda Yakıt Tasarrufu Nasıl Sağlanır?
26/03/2018, 13:37
10 Adımda Yakıt Tasarrufu Nasıl Sağlanır?

Akaryakıta sürekli gelen zamlar, araç sahiplerini zor durumda bırakarak çoğu zaman aracı sattırarak daha düşük performanslı ve az yakan bir araba almaya yönlendiriyor. Evet bazı araçlar düşük motor ve performansından dolayı daha az yakabiliyor. Ancak yakıt tasarrufu tamamen sürücü ile alakalı bir durum. Şunu da söylemeden geçmeyelim, akaryakıta gelen zamlar sonrasında Y büyüklüğündeki depo 2X fiyata tamamen dolabiliyorken, artık durum farklı bir hal aldı ve Y büyüklüğündeki depo 3X gibi bir rakama dolmaya başladı.

Yukarıda da örneğini verdiğimiz gibi durumlarda araç sahiplerinin ilk olarak yapmaları gereken yakıt tasarrufu nasıl sağlanır bunu iyice saptamak. Bu her ne kadar tecrübe gerektirse de birkaç tasarruf taktiğini bildikten sonra bu durumların önüne geçilebilir. Ayrıca bu bilgiler önemli derecede tasarruf sağlayabilir.

Yakıt Tasarrufu Sağlayabilmek İçin 10 Öneri

Yakıt tasarrufu sağlamak için öncelikle araç kullanımında belirli şartları yerine getirmelisiniz. Tabi ki bu sadece başlangıçtır. Bunun dışında da birçok madde sayılabilir ve bunların her biri etkili önerilerdir. Kısaca bir maddeleme yapacak olursak;

  • Araç bakımlarını aksatmadan zamanında yaptırın.
  • Aracın motorunu ısıtmak için çok fazla beklemeyin.
  • Aracı boş viteste kullanmayın.
  • Ani hızlanmalar yakıt tüketimini artırmaktadır.
  • Lastiklerinizin havası da önemlidir.
  • Aracın devrini iyi ayarlayın.
  • Ani hızlanmalar kadar ani frenlemeler ve boş yere frene basmakta yakıt kaybında etkilidir.
  • Yaz aylarında yaz lastikleri, kış aylarında kış lastikleri kullanılmalıdır.
  • Aracınıza aldığınız yakıtları bilinir ve güvenilir akaryakıt istasyonlarından alınız. Ayrıca sürekli istasyonunuzu değiştirmeyiniz.
  • Araç uzun süre hareketsiz kalacaksa mutlaka motor kapatılmalıdır. Aracın rölantide çalışması bile yakıt tasarrufu konusunda etkili bir durumdur.

Bu maddeler herkesin bilebileceği durumlar. Bu durumları birer cümle ile irdelersek daha iyi olacaktır.


1 – Aracınızın bakımlarını mutlaka zamanında yaptırın. Aksi taktirde siz farkında olmadan ortaya çıkabilecek aksilikler aracınızın yakıt performansını etkileyecektir.

2 – Özellikle kış aylarında aracın motorunu ısıtmak için üç beş dakika kadar motorun ısınmasını bekleriz. Ayrıca bu süreçte gaza basmayı da ihmal etmeyiz. İşte bu durum aracınızın yakıt performansını önemli derecede etkilemektedir.

3 – Özellikle yokuş aşağı inerken genel olarak aracı boş viteste kullanırız. Bu sandığınızın aksine aracın yakıt performansını düşürmektedir.

4- Zaman zaman ani hızlanmalar yaptığımızda aracımız o hızlanma evresinde çok fazla yakıt tüketir. Bu nedenle bu gereksiz hareketten kaçınmalıyız.

5- Araç lastiklerinin havasını iyi ayarlamalısınız. Lastiğin fazla havası olması veya az havası olması yakıt performansını etkileyecektir.

6 – Aracı devrinde kullanmak önemlidir. Aracınızı hız istediği yerde hızlandırın ve vites artırın. Özellike şehir içinde bazı durumlarda sürücüler bu durumu göz ardı etmektedir. Nasıl olsa yine kırmızı yanacak diye o geçen süreçte aracı bağırtarak vites yükseltmemekte veya düşürmemektedir. Bu dikkat edilmesi gereken önemli bir husustur.

7 – Ani hızlanmaların aracın yakıt performansına etki ettiği kadar aynı zamanda da ani frenler ile birlikte boş yere basılan frenlemeler de aracın yakıt performansını olumsuz olarak etkilemektedir.

8 – Kış aylarında kullandığımız kış lastiklerini yaz aylarında kullanmamalıyız. Çünkü yaz lastiği ve kış lastiği aerodinamiği farklıdır.

9 – Gerçek veya değil. Birçoğunuz benzine su katılma hikayesini duymuşsunuzdur. Bu durumun önüne geçebilmenin tek yolu yakıtı bilinir bir yerden almaktır. Bildiğiniz ve güvendiğiniz sertifikalı akaryakıt istasyonundan yakıtınızı doldurunuz.

10 – Bir işiniz için aracı motoru açık bir şekilde park ettiyseniz, bunu bir daha yapmayınız. Araç rölanti haldeyken de yakıt harcamaktadır. Buna da dikkat etmeniz iyi olacaktır.

Sürücüler yakıt alırken sürekli olarak yakıt hesaplaması yapmadıklarından ve yakıt üstüne yakıt aldıklarından dolayı bir türlü yakıt tasarrufu konusunda istikrar sağlayamamaktadır. Bu nedenle yukarıdaki maddelere dikkat etmeleri gerekmektedir.

Rentiva.com ailesi olarak sadece yakıt tasarrufu konusunda değil diğer konularda da sürücülerimiz için önerilerimize devam edeceğiz.

Yeni blog yazılarımızdan, Rentiva.com avantaj ve fırsatlarından haberdar olmak için bizi takip etmeyi unutmayın.

https://www.facebook.com/rentivacom/

https://www.instagram.com/rentivacom

2017 Yılında En Çok Kiralanan Araç Markaları ve Diğer Özellikleri
Elektrikli Otomobillere Geçiş Süreci
2017 Yılında En Çok Kiralanan Araç Markaları ve Diğer Özellikleri
Elektrikli Otomobillere Geçiş Süreci